A kormánynak meg kell értenie, hogy ez nem valami ideológiai vita, mi a korrupció ellen lépünk fel

POLITIKA
2014 október 21., 14:30
comments 70

"Tudom, mi az a korrupció, és hogyan kell küzdeni ellene. A korrupt tisztviselők tőlünk fognak a legjobban félni, senki sem állhat a törvény felett."

Ezt a perui José Ugaz, a Transparency International vasárnap megválasztott új vezetője mondta beiktatásakor.

Tőle személyesen biztosan sokan féltek, hazájában Peruban összesen 1500 korrupt tisztségviselő indított eljárást. Nem az ügyintézőkre ment rá, olyan kaliberű figurákat kapott el, mint a volt perui főügyész, a Legfelsőbb Bíróság tagjai, a Kongresszus Elnöke és 14 tábornok. Ő volt az ügyész Alberto Fujimori volt perui elnök, és Vladimiro Montesinos volt titkosszolgálati főnök perében. Mindkettőjüket hosszú börtönbüntetésre ítélték. Karrierje alatt 150 millió dollárnyi (36 milliárd forintnyi) elsikkasztott perui közpénzt szerzett vissza Svájcból, a Kajmán-szigetekről és az Egyesült Államokból.

"Az embereknek meg kell érteniük, hogy a korrupció nem valami elvont dolog, hanem közvetlenül érinti őket, az életüket. Az állami pénzek a közfeladatokra vannak, amikor ellopják, akkor emiatt a közfeladatokra jut kevesebb."

Jozé Ugaz szerint ez a felismerés az első lépés a korrupció ellen.

Azt akarja, hogy a Transparency jogi eszközökkel, minél közvetlenebbül tegyen a korrupció ellen. Ha visszaélést találnak, akkor tegyenek feljelentést, ne várjanak másokra.

A szervezet éves közgyűlése előtt, ahol őt is megválasztották, külön foglalkoztak az ukrán és a magyar viszonyokkal.

"Magyarországon nagyon nehéz most a helyzet, mert a kormány megpróbálja akadályozni a civilek munkáját. A kormánynak meg kellene értenie, hogy itt nem valami politikai vagy ideológiai nézetkülönbség van köztünk és közöttük. Mi nem ellenük, hanem a korrupció ellen küzdünk. Az a feladatunk, hogy a konkrét korrupt tisztviselőket leleplezzünk, megnehezítsük számukra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal."

Jozé Ugaz szerint ez minden résztvevő érdeke, beleértve az államot és a civileket. Arról beszélt, hogy más országokban is tapasztalnak a magyarhoz hasonló kormányzati fellépést, például Oroszországban, Venezuelában vagy Sri Lankán.

A magyar állami tisztviselők amerikai kitiltásáról azt mondta, hogy az szerinte kifejezetten hatásos módszer a korrupció ellen.

Aki ellopja a közpénzt, az aztán ki akarja élvezni, amit elvett. Ezt például nyugaton teheti meg. Ha nem utazhat az Egyesült Államokba vagy más hasonló országokba, akkor kevesebb előnye van. Ez érzékenyen érint minden korrupt tisztviselőt, ezért jó ez a módszer.

A Transparency nyilatkozatot fogadott el, amiben követelik, hogy a kormány hagyja abba a civil szervezetek megfélemlítését. Ugazban az is felmerült, hogy ideutazik, hátha ő el tud érni valamit a kormánynál. Erről még a helyi transparencysekkel egyeztetnek.

"Mi akkor vagyunk sikeresek, ha minden tisztviselő tudja, hogy neki a közt kell szolgálnia, és nem fordítva. Ha tisztában vannak vele, hogy a Transparency és a hozzánk hasonló szervezetek figyelik, hogy mit csinálnak, és lépnek, ha visszaélést látnak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.