A szegények miatt nem lehet szabad választást tartani Hongkongban a város vezetője szerint

külföld
2014 október 21., 06:07
comments 26

A tervek szerint kedden fog tárgyalni élő adásban Hongkong vezetősége a demokráciapárti tüntetéseket szervező diákokkal. A város vezetője, Leung Csun-jing (aki maga nem fog részt venni a vitában) egy ideig kerülte a határozott kijelentéseket, és inkább próbálta elkenni az események súlyát, az utóbbi pár napban határozott offenzívát indított. Előbb arról beszélt, hogy a tüntető diákok mögött külföldi erők állhatnak, múlt éjjel pedig egy olyan interjú jelent meg vele, amiben Leung arra utalt, hogy a tüntetők által követelt választási reformok a városállam szegényeinek túlzott befolyását hozná magával.

A kvázi uralkodói palotaként működő gyönyörű villájában megejtett interjú során Leung három külföldi lap újságírójának beszélt erről. És szerinte a választási reform a város vagyonos nemzetközi közössége ellen is irányul, hiszen ha engednék a hétmilliós város ötmillió választásra jogosult tagjának, hogy szabadon jelölteket állítson, az bizony hiba lenne.

photo_camera (PHILIPPE LOPEZ / AFP)

Hongkongban legközelebb 2017-ben lesznek választások. A konfliktus forrása az, hogy míg a hongkongi fiatalok szabad választásokat akartak, amin bárki elindulhat, a várost felügyelő kínai kommuisták úgy döntöttek, hogy három jelölt közül lehet majd választani, a jelölteket pedig ők mondják meg. Ezért zajlanak lassan egy hónapja tiltakozások Hongkong utcáin.

Leung szerint az egész egy számbeli kérdés, és egyszerűen ha azok is megjelennének a politikában, akik havi 1800 dollárnál kevesebbet keresnek, akkor az eddigi közpolitika véget érne.

A város vezetője a Financial Timesnak, a New York Timesnak és a Wall Street Journalnak adott interjút, és szavaiból nagyon rövid időn belül hatalmas ügy lett az interneten.

A fejlett világon belül ugyanis Hongkongban a legrosszabb a társadalmi egyenlőtlenség mértéke. Ahhoz képest hogy hogy a városra sokan a nemzetközi pénzvilág csillogó központjaként gondolnak, az emberek ötöde él a szegénységi küszöb alatt, és minden harmadik ember szociális bérlakásban él.

A kínaiak által jóváhagyott választási rendszerben Leung utódjául érkező három jelöltet egy 1200 tagú bizottság hagyhatja majd jóvá, ezekben pedig felül vannak reprezentálva a gazdasági élet érdekeit képviselők. Az a tüntetések kezdete óta világos volt, hogy a demokrácia mellett kiállás nem az egyetlen cél, egy igazságosabb eloszlásért is küzdenek az utcára menők. A diáktüntetések mellett jelentettek már tiltakozásokat Hongkong munkásnegyedéből is.

Leung apja rendőr volt, de ő maga ingatlanügyekből gazdagodott meg nagyon, ezért is kapta a munkásosztály császára gúnynevet. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.