Zoknitartó? Bajuszkötő? Pénztárca? Már mind történelem!

PÉNZ
2014 október 22., 06:59
comments 31
ad
  • Szoktál ebédelni, mozijegyet, koncertjegyet venni, automatából üdítőzni?
  • De nem mindig van nálad kápé?
  • De mindig nálad van a mobil?
  • Akkor a Simple érdekelni fog!
photo_camera Olvasó éves előfizetést vásárol két tyúkért (tényleg, 1874-es kép: wiki, barter szócikk)

Elég szép eredmény az emberi civilizációtól, hogy már nem kell egy véka búzával, egy kosár tojással vagy néhány szűz leánnyal elindulni vásárolni, a cserealap lehet egy könnyebben kezelhető holmi, az úgynevezett pénz. Az se rossz, hogy már a pénzt sem kell valójában magunkkal vinni, egy bankkártya is elég lehet a vásárláshoz. De még a bankkártya is felesleges nyűg, extra teher, elveszíthető holmi, hiszen van valami, ami úgyis mindig nálunk van.

A mobil.

A telefonhoz már csak elegendő térerő kell, és bárhol, bármikor hozzáférhetünk a számlán lévő pénzünkhöz. Mágia ez, aki még látott papír tízforintost forgalomban ('92-ben vonták be), annak örök csoda marad, hogy akár a Hortobágy közepéről el tudja utalni a neten rendelt fityerfutty árát a forgalmazónak. De a fene se akar netbankba belépni, visszaigazoló kódot kopipésztelni, netán - ilyen bank is van - egy kis billentyűzetes kulcstartóval kódot generálni, ha csak egy üdítőt szeretne az italautomatából.

photo_camera Milyen király lenne egy köteg bankóval fizetni egy pizzáért!

De már erre is van létező, megrendelhető, Magyarországon működő megoldás. A Simple nevű mobilalkalmazással egy virtuális pénztárcát hozhatunk létre a telefonunkon, amivel akár azt a bizonyos kólát is ki tudjuk zörgetni a gépből. (Merthogy bizony vannak erre alkalmas automaták is, egyre több, mindenfelé). Vagy prompt kifizethetjük a neten rendelt mozijegyet, pizzát, ilyesmit, kódok, PIN-ek nélkül. Esetleg az étteremben az asztalnál a telefonon megrendelhetjük és fizethetjük az ebédet, a pincért csak akkor látjuk, amikor hozza a tápot (ez a Mobilpincér nevű szolgáltatás).

Szeretsz sorban állni a mozipénztárnál? Hát, akkor rossz hírünk van: mostantól nem kell sorban állni a mozipénztárnál. A mobilon megnézed, hol mi van, kiválasztod, mi érdekel, megveszed a jegyet, egy perccel a film előtt betoppansz, megmutatod a kapott kódot és kész - tiszta sci-fi.

De tényleg, hogy élvezné ezt Asimov vagy Clarke! Az általuk fél évszázada megjósolt mobillal beolvassuk a megkívánt cucc QR-kódját, jóváhagyjuk a tranzakciót és már ki is fizettük - ennyi. A kisebb vásárlásokhoz, ha nem túl paranoiás az ember, még PIN-kód sem kell, egy - mondjuk - 2000 forintra állított limittel egy csomó hétköznapi dolgot kifizethetünk a kápével babrálás vagy az átutalási macera nélkül. (Egyébként a simple.hu oldalon azonnal jelszavat változtathatunk, ha netán nem találjuk a telefont, a tranzakciókra pedig banki szintű biztonságot vállal a Simple fejlesztője, az OTP Mobil).

photo_camera Éttermi rendelés a Simple-lel

A Simple-t az OTP Mobil fejlesztette, de a használat bankfüggetlen, a virtuális tárca bármilyen MasterCard, Maestro, Visa vagy American Express kártyával tölthető.  A bankkártya adatokat a bizalmatlanok megadhatják minden feltöltésnél egyedileg, a kényelmesebbek el is menthetik.

Csodás dolog ez, ha belegondolunk. Annyira praktikus az egész, hogy még a legmegrögzöttebb konteó-fanok is meginognak egy kicsit lelkük mélyén: tényleg olyan rossz lesz nekünk, amikor majd a bőrünk alá pöttyintett csippel fizetünk, és már akár telefont se kell vinnünk magunkkal, sehova? Legfeljebb elásunk egy kiló aranyat a határban, arra az esetre, ha a gyíkemberek vagy az illuminátusok kitörölnének minket - a függetlenség a kártyáktól, csörgő aprópénztől és előbb-utóbb a mobiltól is lehet, hogy megéri azt a kis rettegést.

A Simple alkalmazás almás cuccokra innen, androidosokra innen tölthető le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.