Goodfriend: A magyar civilek már szóltak, hogy milyen korrupciós ügyekről van szó

politika
2014 október 24., 12:10
comments 370

André Goodfriend, az USA magyarországi követségének vezetője péntek délután azt mondta, hogy szívesen együttműködnek a magyar kormánnyal a korrupció elleni küzdelemben, de a kitiltásokkal kapcsolatos bizonyítékokat nem az USA-tól kell várni. Ezzel reagált Orbán Viktor vele szinte egyidőben tartott sajtótájékoztatójára is.

Megerősítette ugyanis, hogy a hat kitiltott személlyel kapcsolatos korrupciós ügyekre

"magyar civil szervezetek és magánszemélyek is felhívták már a magyar kormány figyelmét."

Goodfriend azt mondta, hogy a mostani intézkedés nem egy bűnvádi eljárás, és nem is Magyarország elleni szankció, hanem az USA és az érintett személyek ügye. Ezért több információt erről a magyar kormánynak nem adhat át.

A kitiltottak hivatalos útra beléphetnek az Egyesült Államokba. Magyarországot képviselhetik, csak magánútra nem mehetnek.

Paks II. és a Déli Áramlat is problémás

A magyar - orosz viszony alakulásáról azt mondta, hogy az USA-nak nincs azzal baja, ha egy állam szoros kapcsolatokra törekszik Oroszországgal. Az viszont érdekli már az amerikaiakat, hogy az új paksi atomerőműről szóló döntés nyílt verseny alapján és átlátható módon született-e.

Továbbá az amerikaiak vitatják azt a magyar álláspontot, hogy "nincsenek készséges partnerek a magyar energiafüggés diverzifikálására". Ezzel a Déli Áramlatra utalhatott, mert a magyar kormány szerint a mostani helyzetben csak Oroszország képes földgázzal ellátni Magyarországot, és ezért kell Magyarországnak mindenképpen részt vennie az új orosz vezeték megépítésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.