Barátkozzunk meg vele: Európában városállamok vannak

gazdaság
2014 október 24., 19:50
comments 112

Az igazi árkok nem a nemzetállamok között, hanem részben azokon belül, részben azokat átívelően vannak Európában, állítja három gazdasági földrajztudós, és ezt elég jó térképekkel támasztják alá. Dimitris Ballas, Danny Dorling és Benjamin Hennig, akik nemrég kiadtak egy Social Atlas of Europe című könyvet, úgy látják, hogy elég félrevezető az európai gazdaság trendjeit a nemzetállamok szintjén követni. Valójában inkább az egyes városi központú régiókban kellene külön-külön vizsgálni a gazdasági trendeket, mivel ezek sokkal szervesebben kapcsolódnak össze, mint az állami egységek.

Kiindulási alapnak itt egy térkép, ahol a népsűrűségi számok alapján domborították a területet, emellett az Európai Uniós belépés dátuma szerepel.

photo_camera Népsűrűség és EU-belépés (klikk és nagyobb lesz!). Kép innen: blogs.lse.ac.uk

Egy egyszerű domborzati térképre vetítve így néz ki a népsűrűség:

photo_camera Népsűrűség és dombozrat (Klikk és nagyobb lesz!)

Innen csak egy lépés, hogy a népsűrűségi térképre rávetítsék a régiók gazdasági erejét. Bár Svájc adatai itt hiányoznak, de azért teljes pompájában rajzolódik ki az összes európai gazdasági földrajztudós kedvenc alakzata, a Kék Banán, ami Észak-Olaszországtól egészen Hollandiáig, sőt Londonig húzódik. A masszív, összenőtt banánon kívül igazán csak Párizs, Madrid, Barcelona és Róma nagyobb, meg Prága, Varsó, Budapest és Bukarest (és persze egy csomó kisebb észak-európai város) kisebb vonzáskörzete emelkedik ki a köztes pusztaságból.

photo_camera Népsűrűség és regionális GDP (Klikk és nagyobb lesz!)

A legjobb, hogy ha így nézzük a kontinenst, az egybevág a fizikai infrastruktúra fejlettségének legegyszerűbb megnyilvánulásával, ami az éjszakai műholdtérkép. Ez utóbbi annyira jó mérőszám, hogy egészen komoly közgazdászok is használják a szegénység mérésére.

photo_camera Népsűrűség és éjszakai műhold (Klikk és nagyobb lesz!)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.