525 millió dollárért vesz rakétákat India Izraeltől

külföld
2014 október 25., 13:57
comments 75
photo_camera Narendra Modi indiai miniszterelnök a siacheni katonai táborban beszél. 2014. október 23. Fotó: AFP - Indiai Kormány

Kevesebb, mint egy hónappal a kasmíri konfliktus újbóli fellángolását követően India jelentős fegyvervásárlásról számolt be. Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems 8000 tankelhárító rakétát és 300 indítószerkezetet fog szállítani az indiai hadseregnek, mégpedig a legmodernebb 'Spike' rendszerűt, amelyik automatikusan rajta tartja magát a célponton.

Az amerikai kormány sokáig kardoskodott, hogy a Lockheed 'Javelin' rakétáit vegye meg India, Chuck Hagel védelmi miniszter szeptember végén személyesen próbálta meggyőzni Narendra Modi indiai miniszterelnököt, nem sok sikerrel.

Az üzlet összértéke 525 millió dollár (128 milliárd forint), de szakértők szerint a gazdaságilag nagyon jól teljesítő India összesen 250 milliárd dollárt (ezt inkább nem is számolom át forintra) fog a hadseregre költeni a következő években, hogy valamennyire tartsa a lépést Kínával. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.