Putyin szerint a medve a tajgán érzi jól magát

külföld
2014 október 26., 06:44
comments 282
photo_camera AFP PHOTO/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ

„Az amerikaiak azt hitték, hogy megnyerték a hidegháborút” – mondta Vlagyimir Putyin még pénteken, a Valdai Klub nevű, elsősorab Oroszország a világban játszott szerepével foglalkozó, 2011-ben alapított tudományos vitakör szocsi konferenciáján.

Putyin szerint emiatt a téveszme miatt gondolja azt az Egyesült Államok, hogy a saját fazonjára szabhatja a világot. Putyin itt elejtette azt is, hogy

amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek,

csak latinul, miszerint „Quod licet Iovi, non licet bovi”. Ebből pedig már mindenki értheti, hogy Putyin szerint a Nyugat

kettős mércével mér.

Ennek bizonyítására egészen a 80-as évekig nyúlt vissza, mondván az amerikaiak az afgán mudzsahedinek támogatásával alapozták meg napjaink iszlámista terrorszervezeteit, a talibánt és az al-Kaidát. Azt, hogy ebben a Szovjetunió afganisztáni inváziójának is volt némi szerepe, nem említette.

De kitért az orosz gazdaság legnagyobb aktuális problémájára, a zuhanó olajárakra is. Ezt ő annak tulajdonítja, hogy „a terroristák nagyon olcsón adják az olajat, így azok az országok, amik megvásárolják és továbbadják, a terrorizmust támogatják”.

Az Oroszország elleni szankciókról is beszélt, ezekkel szerinte az USA „maga alatt vágja a fát”.

Beszélt az atomfegyverek leszereléséről is. Logikáját nehéz volt követni, mert egyrészt a fegyvercsökkentési tárgyalásokat az amerikaiak kezdeményezték és az agresszív orosz külpolitika miatt omlottak össze, másrészt viszont Putyin szerint Oroszország „teljes mértékben a tárgyalások folytatását szeretné”. Csak kettős mérce ne legyen.

Putyin az ukrán helyzetet is értékelte. Szerinte a Nyugat avatkozott be Ukrajnában, ahol Oroszország egyáltalán nem akar birodalmat építeni, mert nagyszabású hasonlata szerint

„a medve a Tajga gazdája. Ismert tény, hogy nem szeretne más klímájú területre költözni, mert ott rossz neki. De a tajgát nem adja másnak, ez szerintem világos.”

Putyin szerint amúgy Oroszország világossá tette, hogy "a demokratikus értékeket akarja fejleszteni", amiben együtt is működik a Sanghaji Együttműködés országaival. Ez utóbbinak olyan fejlett demokráciák a tagjai, mint Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán és Üzbegisztán. (Via RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.