A kábítószerellenes törvények nem működnek

életmód
2014 október 30., 19:43
comments 49

A brit kormány összehasonlító felmérése a nemzetközi kábítószer-törvényekről az első hivatalos beismerése az 1971-es Misuse of Drugs Act óta annak, hogy nem a kábítószer elleni kemény fellépés fogja elhozni a probléma megoldását – írja a Guardian.

A 11 országról készített felmérés a legszigorúbbtól (Japán) a marihuánát legalizáló Uruguayig terjedt. A legfontosabb megállapításra Portugália és Csehország összehasonlítása vezetett. Előbbi országban 2001-ben dekriminalizálták a marihuána személyes használatát, utóbbiban 2010-ben vezették be a büntetőjogi szankciókat marihuánabirtoklásért.

A kutatók nem találtak közvetlen összefüggést a kábítószer elleni fellépés szigorúsága és a kábítószer-fogyasztás között: Portugáliában ugyanis viszonylag alacsony, Csehországban pedig az egyik legmagasabb Európában. Ugyan Portugáliában 2001 és 2007 között emelkedett a marihuánafogyasztás, azóta már a 2001-es szint alá került.

A jelentést aláírta Theresa May konzervatív belügyminiszter és a liberális-demokrata bűnmegelőzési miniszter, Norman Baker is.

Mint írják, az amerikai és uruguayi legalizációs kísérletek tanulságait egyelőre korai lenne levonni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.