Izrael megnyitotta az al-Aksza mecsetet

külföld
2014 október 31., 10:06
comments 26

A jeruzsálemi al-Aksza mecset az iszlám egyik legszentebb helye, a zsidó (és palesztin szándékok szerint palesztin) fővárosban muszlimok ezrei járnak oda imádkozni, és zarándokok számára is kedvelt célállomás. Éppen ezért háborodott fel az iszlám közösség nagy része, amikor az izraeli hatóságok csütörtökön lezárták a mecsetet.

Az 14 éve példa nélküli lépésre azért volt szükség, mert csütörtökön reggel az izraeli terrorelhárítás lelőtt egy 32 éves palesztint, akit azzal gyanúsítottak, hogy előző éjjel megpróbált meggyilkolni egy szélsőjobboldali rabbit. A rabbi azért küzd, hogy a zsidók komolyabb imajogokat kapjanak a Templomhegyen, ahol az arabok szerint már így is túl sok van nekik. A Templomhegy ugyanis mindkét vallás szent helye.

A lövöldözés után az izraeli rendőrség erősítést hívott Jeruzsálembe és fokozták a város palesztinok lakta negyedeinek ellenőrzését, helikopterekkel és megfigyelőballonokkal járőröztek a házak fölött. A Templomhelyen álló al-Aksza mecset volt az elmúlt hónapok izraeli-palesztin összecsapásainak jeruzsálemi központja. A mecset környékén többször lövöldöztek és az elégedetlen palesztinok többször is összecsaptak az izraeli rendőrökkel.

A mecset lezárása Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint

felér egy hadüzenettel.

Ezért is engedett egy keveset az izraeli rendőrség, és úgy döntöttek, hogy a pénteki imák idejére már újra nyitva lesz a szent hely. Igaz, a környéket 3000 izraeli rendőr biztosítja, és a mecsetbe egyelőre csak az 50 évesnél idősebb muszlimokat engedik be. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.