Orbán szerint nem lehet bevezetni a netadót

POLITIKA
2014 október 31., 06:51
comments 1906

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt.A költségvetés fő prioritásairól azt mondta, ő azt kérte a minisztereitől, hogy folytassák az eddigi politikát, ami visszaállította a gazdaságot a növekedési pályára, a szűkebb cél pedig Orbán szerint a teljes foglalkoztatás volt.

Ő azt szeretné, hogy 2018-ra mindenki dolgozzon.

2015 legfontosabb kérdése a bankok elszámoltatása lesz. Orbán szerint Németországban is zajlik valami ilyesmi, legalábbis erről szól egy levél, amit egy Németországban élő magyartól kapott (nem zajlik).

photo_camera MTI Fotó: Kovács Attila

El kell választani a gazdaságot a pénzügytől, Orbán azt mondta, a gazdasági kilátások jók, az állampénzügyek már nehezebb kérdés, ott vannak jó és rossz fejlemények. A miniszterelnök itt arról beszélt, hogy a fő gond, hogy a költségvetés többet költ, mint amennyit keres. Amíg van kalkulált költségvetési hiány, addig Orbán józan paraszti esze szerint többet költünk, mint amennyit keresünk, és ezt meg kell változtatni. A miniszterelnök nullás egyenleget akar.

A riporter itt minden bátorságát összeszedve megkérdezte, hogy ha Orbán szerint ennyire stabil a költségvetés,

minek a netadó.

Orbán szerint ez csak adótechnikai módosítás, hiszen a távközlési adót ki kell terjeszteni a netre is, mert az is távközlés. Ráadásul az, hogy tiltakoznak a szolgáltatók, a miniszterelnök szerint azt jelenti, hogy félnek, hogy nem fogják tudni áthárítani a többletköltségeket.

„A távközlési piac fejlődését a távközlési adó sem lassította le, A probléma az, hogy már nem is számít, hogy mit mondunk. (…) Nekem nem az a problémám, hogy az emberek elleneznek egy adót, itt megkérdőjelezik az emberek ennek az egésznek az ésszerűségét. Ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit. Ez a vita félrecsúszott.”

Orbán az emberekkel akar kormányozni, ha az emberek azt gondolják, hogy valami nem ésszerű, akkor nincs meg a közös alap.

„Mi nem vagyunk kommunisták, mi az emberekkel kormányzunk.”

A miniszterelnök visszavonná ezt az indítványt, de szerinte nemzeti konzultáció kell az internetről, mert a nettel kapcsolatban zavar van a fejekben. Az internetszabályozás és az internet pénzügyei a fontosak.

„Mert arról mégiscsak tudunk kell valamit, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hová lesz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.