Merkelnek elege van a britek különcködéséből

eu
2014 november 03., 06:48
comments 131
photo_camera A szeptemberi NATO-csúcson még jóban voltak.
AFP PHOTO / LEON NEAL

Azt írja a Spiegel, hogy Angela Merkelnek elege lett David Cameronból és abból, hogy a brit kormányfő az uniós bevándorlás szigorításával próbálja kezelni pártja euroszkeptikus jobbszélét és az EU-ellenes UKIP megerősödését.

A lap szerint Merkel a legutóbbi uniós csúcson négyszemközt azt mondta Cameronnak, hogy ha Nagy-Britannia korlátozza az uniós polgárok szabad mozgását,

„akkor ennyi volt”.

Magyarán, abban az esetben Cameronnak már nem is kell annyit gondolkoznia, hogy kiléptesse-e Nagy-Britanniát az EU-ból, vagy sem, mert kiteszik maguktól is.

Nagy-Britanniában a populista jobboldal kedvenc hazugsága, hogy az EU-ból bevándorlók veszik el a munkát a brit munkások elől, másrészt pedig aljas módon még a segélyeket is elszipkázzák. Erre egy másik konzervatív nagyság, Ken Clarke Cameronnál kicsit jobb választ adott:

„Az európaiak, akik idejönnek, a munkáért jönnek. Olyan szakmákat töltenek fel, amelyekre nekünk nincs emberünk. A mi gazdaságunkban dolgoznak. A kelet-európaiak kevésbé élnek vissza a segélyezési rendszerünkkel, mint az őslakos brit népesség” – mondta. (Der Spiegel, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.