Több dolgot jegyzünk meg, ha számítógép helyett kézírással jegyzetelünk

meghökkentő tudomány
2014 november 03., 18:06
comments 18

Ahogy terjednek az okostelefonok meg a tabletek, úgy jegyzetel egyre kevesebb ember kézzel. Pedig a kézírásos jegyzetnek nem csak esztétikai értéke lehet, de egy idén végzett kutatás szerint jobban meg is maradhat, amit így írtunk le.

A Psychological Science-ben megjelentetett tanulmány, amit a Princeton és az UCLA kutatói készítettek, arra jutott, hogy bár ugyan számítógéppel lehet hogy gyorsabban tudunk jegyzetelni, egyben el is terelheti a figyelmet arról, amiről írunk. És ehhez nem kell az, hogy közben Facebookozzunk vagy valami flashjátékkal szórakozzunk. A kutatók szerint már pusztán a számítógép beemelése a jegyzetelési folyamatba egy olyan zavaró tényező, ami miatt kevésbé marad meg mindaz, amit leírunk.

A kutatás során diákokkal nézettek meg TED-előadásokat, és ezeknek a tanulságát kellett lejegyzetelniük. Kinek papírra, kinek pedig internetre nem csatlakozó számítógépre. A jegyzetelős rész után nemsokkal pedig kérdésekre kellett válaszolniuk az előadásokkal kapcsolatban. És míg a ténybeli részletekre rákérdező kérdésekre mindkét csoport egyformán jól válaszolt, azok, akik kézzel jegyzeteltek, sokkal jobban teljesítettek az olyan kérdések megválaszolásában, amikor konceptuális megértésre voltak kíváncsiak a kutatók.

Azaz a jelek szerint a kézírással készült jegyzeteket írók jobban beleszövődnek az anyagba, miközben jegyzetelnek, és bár esetleg nem képesek annyi mindent leírni, mint gyorsan gépelő társaik, de hatékonyabban tudnak differenciálni a fontos és a jelentéktelenebb elemek között és felvázolni maguk számára a kontextust. Azzal pedig, hogy erre már a jegyzetalkotás közben is észrevétlenül figyelnek, később is jobban emlékeznek az anyagra. (via MIC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.