Legionárius betegség-járvány van Portugáliában

Egészségügy
2014 november 11., 17:40
comments 7

A betegségben 230 fölé emelkedett a megfertőzöttek száma, eddig öten haltak meg, harmincnyolc embert intenzív osztályon ápolnak.

Az első megbetegedéseket péntek este jelezték a fővárostól, Lisszabontól mintegy 30 kilométerre lévő Vila Franca de Xirából. A 233 eset közül 228-at regisztráltak Lisszabonból vagy környékéről.

Az országos tiszti főorvos már az első haláleset után aggasztónak nevezte a helyzetet. Három beteg vasárnap halt bele a kórba, az ötödik pedig hétfőn. Anibal Cavaco Silva államfő nyugalomra intette a lakosságot, és hangsúlyozta, hogy bízniuk kell az egészségügyi hatóságokban. Elismerte ugyanakkor, hogy egy ilyen járvány nem normális.

A portugál hatóságok kedd délután bejelentették, hogy a járvány valószínűleg egy műtrágyaüzem hűtőtornyaiból indult. Jorge Moreira da Silva környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az érintett térségben lévő hűtőtornyokat vasárnap lekapcsolták. A tájékoztatás szerint vizsgálatot kell indítani annak felderítésére, hogy környezeti bűncselekmény történt-e.

Az egészségügyi tárca vezetője eközben közölte, hogy bár lassul a betegség terjedése, a következő napokban még minden bizonnyal újabb eseteket fognak diagnosztizálni.

A kormányzat óvintézkedéseket hozott, többek között elrendelte a víz nagyobb mértékű klórozását a hálózatban, valamint több településen a szökőkutak leállítását. A legionárius betegség a legionella baktériumfajhoz tartozó, levegőben található kórokozók útján terjed. A baktérium csak abban az esetben veszélyes, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegzi az ember.

A tüdőbe jutva a baktériumok az influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, majd emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak. A betegség lappangási ideje két hét is lehet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.