Csepreghy Nándor ajándékot vásárol a norvég nagykövetségnek, és közben túloz is egy kicsit

POLITIKA
2014 november 12., 13:25
comments 53

Hetedik alkalommal rendezték meg szerdán a Civil Licit nevű rendezvényt, ami amolyan klasszikus CSR-program: civil szervezetek fenntarthatóság és esélyegyenlőség témakörben kitalálnak projekteket, amire aztán nagyvállalatok és multik képviselői licitálnak. A civil kezdeményezések így évente egyszer a szokottnál jóval könnyebben találnak gazdára. A Civil Licit mögé még 2009-ben, azaz az Orbán-kormány előtt állt be a Miniszterelnöki Hivatal, a támogatás pedig a kormányváltás után is megmaradt, azaz idén is Csepreghy Nándor helyettes államtitkár volt a rendezvény fővédnöke.

Csepreghy pedig megnyitóbeszédében azt mondta, hogy

évről évre egyre erősebb a civil szektor Magyarországon, a civil szervezetek száma egyre emelkedik

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy egy sajnálatos vita van a civilek finanszírozása ügyében a norvég és a magyar kormány között, és még ha a napi politikát távol is kell tartani ettől a rendezvénytől, ő azért tesz egy személyes felajánlást: azt a terméket, amire ő a licit folyamán magánemberként licitált, azt felajánlja a norvég nagykövetség munkatársainak,

annak érdekében, hogy ők is rájöjjenek arra, nem az az egyetlen szervezet létezik Magyarországon, amit ők támogatnak, hanem a magyar civil szféra ennél sokkal színesebb.

Ami viszont így ebben a formában nehezen értelmezhető. Csepreghy ugyanis alighanem a kormányzati támadások kereszttűzében álló Ökotárs alapítványra gondolt, őket viszont nem támogatja a norvég kormány, hanem egy megnyert pályázat után az Ökotárs egy brüsszeli székhelyű iroda közreműködésével szerződést kötött a norvégokkal, hogy segítsenek eldönteni és menedzselni, hogy melyik magyar civil szervezetnek jusson a norvég támogatási keretből. Ennek eredményeként pedig a norvégok ebben a támogatási ciklusban több száz magyar civil szervezetet támogatnak, ezeket itt lehet végignézni.

Ha megtudjuk, hogy Csepreghy végül melyik civil szervezet szolgáltatását vásárolta meg a norvég nagykövetség számára, mindenképp beszámolunk róla.

Update: Időközben megtudtuk Csepreghy Nándortól, hogy a liciten végül a Maladype Színház művészeti vezetőjének tréningjét, az Aranybogár Módszert vásárolta meg. Ezt még a héten el fogja juttatni a norvég nagykövetségre, egy norvég nyelvű levél kísérletében. A helyettes államtitkár azt is elmondta, azt, hogy a norvégok egyetlen civil szervezetet támogatnak Magyarországon, úgy értette, hogy elvi szinten vonatkozik a norvégok támogatása egyetlenegy szervezetre, az Ökotársra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.