Pokorni Zoltán szerint a gimnáziumi rendszer gyengítése munkanélkülieket termel

oktatás
2014 november 12., 08:41
comments 227

Interjút adott a Népszabadságnak a XII. kerület polgármestere, volt parlamenti képviselő és egyszemélyes anti-Hoffmann Rózsa hadosztály, Pokorni Zoltán. Ebben elsősorban a kormány által tervezett szakmunkásképző-erősítésről beszélt, kifejezetten kritikusan, és érintett néhány egyéb oktatáspolitikai témát is. Legfontosabb gondolatai.

  • Elkerülhetetlennek érzem a decentralizációt.
  • A rendszerváltáskor a gyerekek 44 százalékra járt szakmunkásképzőbe, szakiskolába. Ez az arány húsz év alatt 24 százalék alá csökkent. ... Ilyen hosszú távon ennyi ember nem hozhatott megalapozatlan döntést.
  • Az az évtizedes szakképzési rendszer, amelyik a gyerekek közel feléből szakmunkást nevelt, lehet, hogy jó volt a zárt, szocialista tervgazdaság idején, de a nyitott, uniós piacra termelő gazdaság esetén biztosan nem az.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az a stratégia, amely újratermeli ezt a kilátástalan helyzetben lévő, inaktív segélyezett csoportot azzal, hogy a látszólag egyszerűbb utat választva lemond róluk, s bizonyos szakmák munkaerőigényét inkább a magasabb szintű tanulásra is képes gyerekek adminisztratív korlátozásával akarja biztosítani.
  • [Ma] a szakiskolákból a munkaerő-piaci keresletet meghaladó számban kerülnek ki a szakképzett munkavállalók
  • Azért nem a szakképzés a felelős, hogy Magyarországon a szakmunkások hány százalékát foglalkoztatják minimálbéren vagy feketén.
  • Nem termelhetjük újra a Kádár-kori gazdaság segéd- és betanított munkásait, mert őket rövid időn belül segélyezni kell.
  • Nem az alsó középosztály gyerekeit kell erővel begyötörni a szakmunkásképzőbe, hanem a hátrányos helyzetű gyerekeknek kell jó minőségű és kellő hosszúságú általános képzést biztosítani, hogy ne rostálódjanak ki később a szakmunkásképzésből.
  • Az óvodáztatás kiszélesítése jó irány, amit folytatni kell.
  • Legyen 9 évfolyamos az általános iskolai oktatás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.