Goodfriend végtelen türelemmel teszi helyre a CÖF-öt

politika
2014 november 13., 11:13
comments 378

Az előző rész tartalmából: a Civil Összefogás Fórum megtalálta a magyarországi korrupció felelősét. Aki nem más, mint André Goodfriend. Mégpedig azért, mert az amerikai ügyvivő nem értesítette a hatóságokat arról, hogy bűncselekmény jutott a tudomására.

Erre válaszolt most Goodfriend, szokása szerint Twitteren, az ATV újságírójának a kérdésére, aki aztán cikket is írt ebből.

goodfr

Az ügyvivő által jó szívvel ajánlott Bécsi egyezmény szerint, amit Magyarországon 1965-ben hirdették ki,

„A diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntető joghatósága alól. A diplomáciai képviselő a fogadó állam polgári és államigazgatási joghatósága alól is mentes” (31. Cikk 1.), továbbá „A diplomáciai képviselő nem köteles tanúvallomást tenni” (31. Cikk 2.)

És még abba a csapdába sem sétált bele, amit ravaszul állítottak neki. A CÖF szóvivője szerint ugyanis amikor Goodfriend elhagyja a követség épületét, márpedig elhagyta, mi más bizonyítaná ezt jobban, mint a Vida Ildikó-s videó, akkor az első dolga kellene, hogy legyen, hogy a bizonyítékaival keresse fel a magyar hatóságokat. Megtette? Ugye, hogy nem. A magyar törvények szerint a feljelentés elmulasztása miatt akár három év börtönt is kaphat. És mivel ugyanebbe a hibába nem akar beleesni a CÖF, ezért ők például feljelentést készülnek tenni. Goodfriend ellen.

De attól még, hogy Goodfriend nincs a követség épületében, ugyanaz a mentesség vonatkozik rá diplomáciai képviselőként, mint amit fent már szerepel. Van még egy pár része a Bécsi egyezménynek, ami felidézhető. Például:

  • „A diplomáciai képviselő személye sérthetetlen. A letartóztatás vagy őrizetbevétel semmiféle formája sem alkalmazható ellene.” (29. Cikk)
  • „A fogadó állam illő tisztelettel bánik vele és minden megfelelő intézkedést megtesz a személye, szabadsága és méltósága bármely sérelmének megakadályozására.” (29. Cikk)
  • „A képviselet irattárai és okmányai mindenkor, és bárhol is vannak elhelyezve, sérthetetlenek.” (24. Cikk)

A CÖF további harcáról Amerika ellen itt olvashat.

UPDATE:

Írt a CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán, hogy kitartanak az igazuk mellett. "A diplomaták mentességére vonatkozó nemzetközi immunitás nem eredményezheti azt, amit az ügyvivő úr mond, hiszen ezen az alapon az ideiglenes ügyvivő akár embert is ölhetne nyugodtan hazánkban a büntetőjogi mentesség égisze alatt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.