Itt az egyik pofon, amibe Putyinék beleszaladhattak Ausztráliában

Tbg
háború
2014 november 15., 19:02
comments 310

Kurta véget ért Vlagyimir Putyin orosz elnök fellépése Brisbane-ben, ahol a világ vezetői találkoztak a G20 csúcstalálkozón. Ennek oka az ukrajnai beavatkozás heves bírálata lehetett, amit az orosz diplomácia a helyszínen kapott.

Pedig az oroszok felkészültek arra, hogy az ukrán válságot igyekezzék úgy magyarázni, ahogy  az eddigi hivatalos álláspont szerint ismert volt: többek között bizonyítékokkal akarták alátámasztani, hogy az Ukrajna felett lelőtt utasszállító gépet ukrán vadászgép lőtte le.

_79003371_copy

November 14-én ezért az orosz állami televízió (Channel One) bemutatott egy fényképes bizonyítékot, amit az ügyről nyilatkozó orosz illetékesek hitelt érdemlőnek találtak, és közölték, hogy a felvételt egy amerikai  vagy egy brit műhold készítette.

Az is meg volt magyarázva, hogyan jutott a kép az orosz vezetés kezébe: egy bizonyos George Bilt nevű amerikai emailezte el az orosz mérnöki kamara elnökhelyettesének, Iván Andrijevszkijnek.

Mihail Leontyev, a Kreml tudósítója meg is ágyazott a fénykép helyének: Mivel tudják, hogy Tony Abbott ausztrál miniszterelnök kemény kérdéseket akar intézni Putyinhoz a lelőtt maláj gépről, bizonyítékokkal sietünk a segítségére.

Az orosz vezetés szerint bizonyító erejű fotót azonban pillanatok alatt ízekre szedték a netezők, és megállapították róla, hogy hamisítvány, ráadásul a legbénább fajtából:

  • A gépen a Malaysia logó rossz helyen van
  • Ha oroszul rákeres az ember a "Boeing a levegőből" kifejezésre a Google képkeresőjében, kijön a képen szereplő gép eredetije
  • A gép nem egy 777-es Boeing volt, hanem egy 767-es
  • Az ukrán vadászgép, amiről az oroszok szerint a rakétát kilőtték nem Szu-25-ös, ahogy az oroszok állítják
  • A műholdkép valószínűleg a Google Earth 2012-es augusztusi felvétele, legalábbis a felhők alapján erős a gyanú
  • Maga a hamisított kép ráadásul már feltűnt a neten október 15-én is.

Az Ukrajna délkeleti részén lelőtt utasszállító gép tragédiájában majdnem háromszáz civil vesztette életét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.