85. születésnapja alkalmából köszöntötték Kertész Imrét

MŰVÉSZET
2014 november 18., 18:06
comments 96
photo_camera Balog Zoltán és Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszönti Kertész Imrét. Fotó: MTI - Bartos Gyula

Balog Zoltán emberminiszter méltatta az 1929. november 9-én született Nobel-díjas írónkat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az oktatási és kulturális kormányzat feladata Balog szerint, hogy Kertész Imre életműve eljusson a következő nemzedékekhez is.

"Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű"

mondta a miniszter, és hozzátette, hogy "egy írónk van, aki Nobel-díjas". Balog Zoltán elmondása szerint bosszankodni szokott azon, szerinte mennyire félreértik Kertész munkásságát és ilyenkor arra szokta bíztatni Magda asszonyt, az író feleségét, hogy férje adjon "egy nagy, tisztázó interjút." Kertész Imre csak annyit válaszol: nem ad, inkább olvassák.

Mondjuk a múltkor abból lett baj, hogy adott interjút, de nem jelent meg.

Az ünnepeltet Csorba Csilla, a Petőfi Múzeum főigazgatója és Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője is méltatta, az este folyamán többek között Fullajtár Andrea ás Kulka János is fellépett. Az MTI tudósítása szerint

"Legyünk jóban!" - mondta Kertész Imre az este végén, megköszönve a születésnapi jókívánságokat.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.