Az USA Kossuth Lajos mellé emeli Václav Havelt

ünnep
2014 november 18., 09:01
comments 20
photo_camera Fotó: Ondřej Sláma / Wikipedia

Az USA holnap a Capitoliumban, a Freedom Foyerben mellszobrot állít Václav Havelnek, a csehszlovákiai rendszerváltás utáni első köztársasági elnöknek. Csak három másik külföldi részesülhetett ebben a megtiszteltetésben: a brit Winston Churchill, a svéd Raoul Wallenberg és a magyar Kossuth Lajos.

photo_camera Fotó: speaker.gov

Amikor Havel a Kongresszus előtt beszélt három hónappal a forradalom után, arról beszélt, mennyi mindennel adós az országa az Egyesült Államoknak, többek között Woodrow Wilsonnak, aki támogatta Csehszlovákia 1918-as megalapítását. Mint mondta, az amerikaiak sok mindent áldoztak fel a két világháborúban és a hidegháborúban, hogy megvédjék a szabadságot Európában, és arról is beszélt, hogy mi, polgárok mennyi mindent köszönhetünk az amerikai alapító dokumentumoknak. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.