Pattanásig feszült a hangulat Jeruzsálemben

külföld
2014 november 18., 11:03
comments 284
photo_camera Izraeli mentősök törölgetik a vért a járdáról a zsinagóga előtt.
AFP PHOTO /JACK GUEZ

"Ez a Hamasz és Abu Mazen (Mahmúd Abasz palesztin elnök beceneve) felbújtásának közvetlen következménye" - mondta a reggeli jeruzsálemi merénylet után Benjamin Netanjahu izralei miniszterelnök. Az izraeli hatóságok nem sokkal a négy emberéletet követelő támadás után közölték, hogy az elkövetők

palesztin terroristák voltak,

akik pisztollyal és baltákkal felfegyverkezve támadtak a hívőkre a Kehilat Jákov zsinagógánál, Jeruzsálem egyik nyugati külvárosában.

A Népi Front Palesztína Felszabadításáért nevű csoport katonai szárnya, az Abu Ali Musztafa Brigádok már magukra is vállalták a támadást. A szélsőbaloldali Népi Front egyike a fő palesztin frakcióknak.

A támadók négy emberrel végeztek, köztük a legendás Joszef Dov Szolovejcsik rabbi unokájával, Mose Tverszki rabbival, a jesiva hatvanéves vezetőjével.

Tverszkit már ma, helyi idő szerint délután kettőkor eltemetik. Jó esély van rá, hogy a temetés erőszakos tüntetésekbe torkolljon Jeruzsálemben, ahol az elmúlt hónapokban egyre fokozódott a feszültség a palesztinok és a zsidók között.

  • június 12-én elraboltak három zsidó fiatalt Ciszjordániában. Pár héttel később holtan találták meg őket;
  • július 16-án valószínűleg az ő halálukat megbosszulandó zsidó szélsőségesek elraboltak és halálra kínoztak egy 16 éves palesztin fiút;
  • szeptember 23-án izraeli katonák öltek meg két palesztint, akit az izraeli tinédzserek elrablásával gyanúsítottak;
  • október 23-án egy palesztin autójával szándékosan elgázolt két zsidót, őt pedig a rendőrök lőtték agyon;
  • október 30-án egy palesztin rálőtt Jehuda Glick rabbira, aki azért kampányolt, hogy a Templom-hegyen zsidók is imádkozhassanak. A rendőrök agyonlőtték;
  • november 6-án egy palesztin két zsidóval végzett, a rendőrök agyonlőtték;
  • november 8-án Észak-Izraelben lőttek agyon egy izraeli arabot, aki késes támadásra készült;
  • november 10-én két zsidót késeltek halálra Tel-Avivban és Ciszjordániában;
  • november 11-én az izralei katonák agyonlőttek egy palesztint Ciszjordániában;
  • november 17-én egy lámpavasra fellógatva találtak egy palesztin buszsofőrt Jeruzsálemben. A rendőrség szerint öngyilkos lett, a palesztinok szerint nem.

Mint látható, egyre sűrűsödnek a támadások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.