Sértődött exállamtitkár, fakezű asztalos és részeg táncos: Top 10 magyar, aki el akarja magát tüntetni az internetről

INTERNET
2014 november 18., 19:52
comments 76

Rengetegen próbálkoznak azzal, hogy eltávolíttassák magukat a Google keresőjéből, a Youtube-ról vagy a Blogger.com-ról, és tegyük hozzá: sokszor jogosan. Senki nem köteles tűrni, hogy ok nélkül anyagyilkossággal vádolják, vagy hogy ellopják a fáradságos munkával létrehozott macskás gifjét. Erre vannak a törvények, amelyek szigorúan büntetik a rágalmazókat és a giftolvajokat. 

De mi van akkor, ha nem törvénytelen, amit írtak rólad, egyszerűen csak nem tetszik, hogy megjelent? Hogyan vethetsz gátat a szabad szólásnak? Így zajlik a folyamat:

  1. Írsz a Google-nek, hogy szedjék le a kifogásolt tartalmat.
  2. A Google kivizsgálja a kérést, és ha jogosnak tartja, cselekszik.
  3. Az egész ügyet a neveddel együtt továbbítja a Chilling Effects nevű szájtnak, ami arra jött létre, hogy a szólásszabadságot védelmezze azokkal szemben, akik el akarjék tusolni az igazságot.
  4. A Chilling Effects kiteszi a saját oldalára a nevedet, a linket a képre, videóra vagy írásra, amit le akartál szedetni, és az indoklást, amit írtál hozzá.
  5. Ha magadra keresel a Google-ben, azonnal megtalálja a Chilling Effectset, ahol részletesen ott van, mit akartál kicenzúrázni.
  6. Neked > kínos, másnak > móka, kacagás.

A kérelmekre és a kifogásolt tartalomra mutató linkeket személyiségi okok miatt nem közöljük, de esküszünk, hogy egytől egyig megtalálhatók a chillingeffects.org-on.

10. Hogy mered leírni, hogy nálunk olcsó az Iphone?

Még 2011-ben történt, hogy egy blogger kiszúrta: egy magyar webáruház gyanúsan olcsón adja az Iphone.-t: 95 ezer forintba került a 4S, ami máshol 175 ezerbe. Nosza, ment is az eltávolítási kérelem a Google-nek, arra hivatkozva, hogy az áruház által közölt árak bizalmasak, és azokat sehol máshol nem szabad leírni. A szájt sajnos már nem létezik, illetve átugrat egy másik címre, ahol meg nincs semmi.

9. Szedjék le a képemet, mert csak

“Tisztelt Hölgyem/Uram! Miután a Google keresőbe beírom saját nevem, egy már korábban eltávolított kép jelenik meg rólam a találatok között. Egy számomra ismeretlen személy, számomra ismeretlen oldalon tárolja a képet engedélyem nélkül. A kép nem jogsértő, sőt, az illetőt sem nevezném jogsértőnek, csak szeretném, ha az eltávolítanák ezt a képet!” - írta egy magyar panaszos a Google-nek, és a Google leszedte a képet, úgyhogy sosem tudjuk meg, mi volt a baja a panaszosnak a képpel, ami nem jogsértő.

8. Nincs túl sok sör? Mi az, hogy nincs túl sok sör?

Kifejezetten hízelgő kritikát írt egy blogger egy vidéki pubról: közölte, hogy szívesen visszamenne, és csak néhány dolgot tett szóvá, például hogy nincs túl sok sör, de ez elég volt a kocsmát üzemeltető cégnek ahhoz, hogy a kritikával azonos terjedelemben kritizálja a kritikust, hivatalos jogi panasz formájában. A Google-nél.

7. Ez a kutya nem is 3. lett a versenyen, csak 5. Az én kutyám lett a 3.

Véletlen elírás? Aligha. Vannak dolgok, amik nem maradhatnak megtorlatlanul, főleg ha az ember kutyájáról van szó: “A filmen szereplő kutya és gazdája nem lett 3. ezen a versenyen. A verseny 3. helyezettje a rokonom és az ő kutyája. A filmen szereplő páros az 5. helyezést érte el” - próbálta érvényesíteni az igazságot egy magyar panaszos a Google-nél. A videó továbbra is megtalálható a Youtube-on.

6. Ellenzéki videót készített rólam az ellenzék, kérem eltávolítani!

Az MSZP-s Korózs Lajos Bajnai Gordon kormányában az államtitkárságig jutott, tehát vitathatatlanul közszereplő. De amikor idén áprilisban megjelent róla egy viszonylag béna, semmitmondó, de kétségtelenül barátságtalan hangvételű videó a Youtube-on, azonnal cselekedett, és személyesen kérte az eltávolítását. Azt a videót, amit eddig összesen 210-en láttak. De majd most!

5. Elöntötték a melegek a Gmailt, felfordul a gyomrom

“Férfi Keres Férfit >> Alkalmi Társkereső >> Ingyenes Társkereső >> Társkereső >> Ilyen hirdetések jelennek meg a Gmail fiókban. Ez felháborító, felfordul a gyomrom. Nem akarok több ilyet látni. Hogyan fordulhat elő, és ha mondjuk a fiam is használja, akkor őnála is előfordulhat ilyen??? Lehet, hogy nem ez a megfelelő fórum, de más értesítési lehetőséget nem találtam” - írta a Google-nek egy magyar panaszos, akinek felfordult a gyomra attól, hogy férfi keres férfit. Mit szólnak vajon Kaliforniában a gyomorforgató homofóbiához? talán sosem tudjuk meg.

4. A magyar Youtube-sztár engedély nélkül vállalati területen videózott

Kicsit bonyolult a sztori, de az a lényeg, hogy egy cég felbérelt egy másik céget valami építési munkára. A felbérelt cég munkatársainak soraiban feltűnt a méltán népszerű magyar Youtube-sztár, aki nem átallott a céges egyenruhában viccelődni. És mindezt még videóra is vették, ami pedig szigorúan tilos volt. A kérdéses videó sajnos nincs meg, de a híresség többi szereplése a Youtube-on szerencsére továbbra is elérhető.

3. A doktor úr leleplezi, hogyan szerezte doktori címét a doktor úr

Olyan világban élünk, ahol természetgyógyász természetgyógyásznak farkasa - derül ki abból a videóból, amin egy ismert magyar természetgyógyász tart érzelmektől sem mentes előadást egy másik ismert magyar természetgyógyász doktori címéről, nagyjából tíz érdeklődőnek. A megtámadott természetgyógyász személyesen kérte a Google-től a link eltávolítását, de a videó máig elérhető.

2. Mester, hát milyen fiók már ez a fiók?

Egy megrendelő annyira kiakadt a fiókon, amit az asztalosmester készített neki, hogy levideózta a tényleg bénára sikerült munkadarabot, és feltette a Youtube-ra. A mester rágalmazásra hivatkozva leszedette a linket a keresőből, de a videó továbbra is megtekinthető a Google videógyűjtő szájtján, amit úgy hívnak, hogy Youtube.

1. Lekamerázta, ahogy alkoholos állapotban táncolok

Ehhez nem kell kommentár. bejelentés a Google-nek: “Január 14.-én a xxx- ban rendezett táncházban kamerázott yyyy Úr. A videón alkoholos állapotban táncoltam, amit nagyon szégyenlek és nem szeretném, hogy így kerüljek fel az internetre! Írtam youtube csatornán keresztül egy üzenetet yyy Úrnak, amelyben megkértem hogy törölje a videót, de ennek a kérésnek nem tett eleget. Lehet, hogy még nem olvasta az üzenetem, és emiatt nem törli a videót, de kérem Önöket minél előbb szedjék le a világhálóról! Köszönettel és Tisztelettel: zzz”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.