Orosz államosítási hullám a Krím félszigeten

külföld
2014 november 19., 09:02
comments 92
photo_camera Szimferapoli bolt. Fotó: Getty Images

Átfogó államosításba kezdett az oroszbarát krími kormány, most azok a vállalkozók is megszívják, akik eddig valahogy talpon tudtak maradni. Cégek ezrei becsődöltek az orosz bevonulás után, miután összeomlott a turizmus, és megszakadtak a kapcsolatok Ukrajnával. Mindent visz az oroszbarát krími kormány, tényleg nem válogatósak, pékségtől hajógyárig terjed a paletta. Szergej Akszjonov miniszterelnök szerint

"nemcsak jogszerű, de egyenesen erkölcsi kötelességünk az államosítás végrehajtása."

A kormány álláspontja szerint mindent vihetnek, ami nem működik elég hatékonyan (persze ezt ők döntik el), ami stratégiailag kiemelt jelentőségű, vagy amelyik cég - vagy vezérkara - feltételezetten Kijev-barát. Egy új törvény szerint a kormánby lefoglalhat bármilyen magántulajdont, ami "bizonyos szociális, kulturális vagy történelmi értékkel rendelkezik." Ha jól értem, tehát bármit.

November 12-én vették át a Krymkhleb pékárúgyárat, a félsziget fő kenyérellátóját, miután a cég tulajdonosát az ukrán hadsereg támogatásával vádolták meg. A biztonság kedvéért a Krymkhleb legfontosabb lisztbeszállítóját is behúzta a krími kormány. Ugyanezen a a napon tették rá a kezüket az egyik leggazdagabb ukrán oligarcha, Szerhij Taruta tengerparti fürdőkomplexumára is.

A Krím félsziget legjelentősebb privát hajóépítő cégénel, a Zalivnál augusztus végén egyszerűen megjelent egy csapat irreguláris "önvédelmi" milicista és egyszerűen kikergette a jogszerű tulajdonost.

A 7.5 megawattos Rodnikovoje Napelemparkot üzemeltető osztrák vállalat a krími kormány szerint 300 millió dollárral lóg egy orosz banknak, ami a társaság szerint szemenszedett hazugság, de azért az erőművet is behúzták.

Orosz ellenzékiek szerint a bolsevik módszerek megengedhetetlenek és a lefoglalt értékeknek vissza kell kerülniük a jogos tulajdonosokhoz, de a krími kormány egyelőre hajthatatlan. A miniszterelnök szerint a tulajdonosok által kizsákmányolt munkások vették át a Krymkhleb kenyérgyárat, és

"a kormány csak meghallotta a dolgozók szavát és segítettek nekik egy kicsit."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.