Otthonszülésnél meghalt csecsemő miatt emeltek vádat egy bába ellen

Egészségügy
2014 november 20., 10:29
comments 79

Az első gyerekét császármetszéssel hozta világra, a másodikkal otthon vajúdott egy otthonszüléseknél segédkező dúlával, de végül kénytelen volt kórházba menni, és ott szülte meg a gyerekét az a mendei nő, aki harmadik gyerekét várta 2012 őszén. Veszélyeztette terhes volt, az őt kezelő szülész-nőgyógyász szakorvos arra hívta fel a nő figyelmét, hogy a legenyhébb fájások jelentkezése esetén is azonnal menjen kórházba.

Az asszony ennek ellenére arra kérte az egyik születésházban dolgozó bábát, hogy amikor tolófájásai jelentkeznek, menjen el hozzá a mendei otthonába, segítsen neki a vajúdás során, majd segítsen eldönteni azt is, hogy pontosan mikor induljanak el a kórházba. Korábbi terhességeiről is beszámolt a szülésznőnek, aki mindezek tudatában elvállalta a nő kérését.

2013 januárjában, a szülés napján a fájások erősödésekor az asszony nem orvost vagy mentőt hívott segítségül, hanem a bábát tárcsázta, aki azonnal elindult hozzá. Amikor a szülésznő megérkezett, a szülés már megindult, ám a bába úgy döntött, hogy nem a mentőt értesíti, hanem meleg vizet és takarót kért. Rövid időn belül megszületett a gyerek, de nem mutatott életjeleket. A bába megkezdte az újraélesztést, és most már arra kérte az asszony férjét, hogy értesítse a mentőket.

A rövid időn belül kiérkező mentők és egy koraszülötteket gyógyító alapítvány szakemberei megkísérelték a halott magzat újraélesztését, de nem jártak sikerrel. A szülő nőt a Budapesti Szent István Kórházba szállították és azonnal megműtötték, mert a szülés következményeként életveszélyes állapotba került. Az ő életét végül sikerült megmenteni.

A bába ahelyett, hogy a kiérkező orvosoknak, mentősöknek beszámolt volna az előzményekről, elrejtőzött a ház egyik szobájában - áll a Monori Járási Ügyészség vádiratában. A nő ellen súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.