Helló! Nem fogod kitalálni, minek van ma világnapja!

évforduló
2014 november 21., 13:45
comments 70

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Olvasók!

Helló! Szevasztok!

November 21.e van és november 21-ről annyit mindenképpen érdemes, sőt már-már kötelező lenne tudni, hogy két világnapnak is átengedte hétköznapi, vagy éppen hétvégére eső szimpla létezésével járó súlyát.

Televíziózunk? Együttműködünk? Egy kis fejlődés, béke? Na, jöhet?

Egyfelől, és legyen most ez a kevésbé hansúlyosabb: ma van a televíziózás nemzetközi világnapja, amit 1996-ban az Egyesült Nemzetek Közgyűlése ötlött ki, majd határozatba is foglalták és világgá kürtölték, hogy minden évben november 21-én a tévés társaságok fektessenek má' nagyobb hangsúlyt olyan témákra, mint a béke, a kultúra, az együttműködés és a fejlődés.

Nyilván hatalmas bulik zajlanak most például az RTL Klubnál, a TV2 is biztosra vehető, hogy a mai napra gyökeresen megváltoztatta megszokott műsorfolyamát, az állami televíziók meg már alapból a béke, a kultúra, az együttműködés és a fejlődés zászlaja alatt sugároznak, mint a nap - nap mint nap.

béke

Helló, inkább beszéljünk róla!

Ugyanígy ma van a World Hello Day, a Hellóval Köszönés Világnapja, ami 1973 óta száznyolcvan országig eljutott, valamint számos Nobel-békedíjas személyiség is kiállt a harvardos Michael McCormack által kezdeményezett mozgalom mellett, aminek eredendő apropója az akkori, Egyiptom és Izrael közötti konfliktus volt.

A dolog lényege, hogy felhívja a figyelmet a konfliktusok békés rendezésére, a dolog szimbolikája meg abban rejlik, hogy a köszönés (konkrétan ez a nevezetes „Helló”) egy párbeszéd potenciális kezdete, ami később békés tárgyaláshoz vezethet. Meg amúgy is, ki a fene kezd úgy egy háborút, hogy

„Helló, szevasz, rég láttuk egymást meg minden, de most így úgy alakult, hogy megtámadnánk az országotokat... érted így egy háborúra gondoltam meg minden, tudod, amiben rengeteg ember meg fog halni. Mit szólsz? Na mindegy is, mentem, helló-helló, majd jelentkezem! ”

Gyakorlatban, akkor most hogy?

Ezt a világnapot úgy ünnepli hivatalosan egy, ezt a  világnapot hivatalosan ünneplő ember, hogy tíz embernek köszön; tíz embert üdvözöl.

Azoknak, akik velünk együtt szeretnének ünnepelni, javasoljuk, hogy köszönjenek hellóval elsősorban idegeneknek, nyugdíjasoknak, közjogi méltóságoknak, vagy mondjuk tiszteletbenálló művészeknek vagy tudósoknak - például, ha véletlenül szembejön velünk Törőcsik Mari, Czeizel Endre vagy netalántán Kertész Imre, ne szégyellősködjünk; köszönjünk csak hellóval.

Valahogy csak meglesz az a tíz.

Mi így

Szerkesztőségünk sajátos módon kívánja kollektíven letudni ezeket a hellókat, úgyhogy álljék most itt tíz dal, amiben valamilyen kontextusban az előadó hellózik.

Vegyék úgy, hogy ezek a hellók, a mi hellóink. Önöknek.

(A kiemelt dalszöveg részleteket, az angolt kevésbé vagy egyáltalán nem értő, illetve nem beszélő olvasóink számára lefordítottuk.)

The Doors - Hello, I Love You

Hello, I love you, won't you tell me your name? /
Szervusz, szerelmes vagyok beléd, miért nem vagy hajlandó elárulni a nevedet?

Simon & Garfunkel - The Sound of Silence

Hello darkness, my old friend, I've come to talk with you again. /
Szia vén sötét barátom, már megint beszélgetni jöttem.

Louis Armstrong - Hello Dolly

Hello Dolly, this is Louis, Dolly. It's nice to have you back where you belong. /
Szia Baba, Lajos vagyok, Baba. Fasza, hogy a hátad végre a helyére került.

Pink Floyd - Comfortably Numb

Hello? Is there anybody in there? /
Jó napot kívánok, van odabent valaki?

Lionel Richie - Hello

Hello! Is it me you're looking for? I can see it in your eyes. I can see it in your smile. /
Szia-szia! Tán engem keresel? Jól látom a szemgolyóidat és belátok a szádba.

The Beatles - Hello Goodbye

You say "Goodbye" and I say "Hello". /
Te azt mondod, hogy „Viszontlátásra!”, míg én azt mondom „Jó napot kívánok!”

Ákos - Hello

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.