Évek óta nem volt ilyen szoros a Formula-1 végjátéka

sport
2014 november 23., 10:55
comments 33

A Formula 1 2014-es szezonja pár számban:

  • 18 verseny, 15 Mercedes-győzelem,
  • Lewis Hamilton: tíz győzelem, 334 pont,
  • Nico Rosberg: öt győzelem, 317 pont.

Rég volt ilyen, hogy az utolsó futamon dőljön el a világbajnoki cím, most Abu-Dzabiban mégis ez fog következni. Sőt, soha senki által meg nem védett, jövőre biztosan nem használt dupla pontozás miatt a két Mercedes közül bármelyik lehet bajnok. 2014 utolsó futamán a pontokat duplázzák: a nyertes 25 pontjából ötven lesz. Hamilton akkor lesz bajnok, ha előrébb végez, mint Rosberg, vagy pont a német mögött végez. Rosberg akkor lehet bajnok, ha nyer, de Hamilton csak a harmadik, illetve második lesz és Hamilton csak a hatodik helyig jön, vagy harmadik és Hamilton maximum a hetedik lesz.

photo_camera AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA

Hamilton és Rosberg között a viszony az idei szezonban fokozatosan elmérgesedett. Rosberg például Monacóban, az időmérőn csak azért csúszott ki, hogy a mögötte jövő Hamiltonnak a sárga zászló miatt esélye se legyen jobb kört futni. A két csapattárs mostanra már egyáltalán nincsen beszélő viszonyban sem.

Most Abu-Dzabiban Rosberg simán hozta a pole-t, több mint három tizedet vert Hamiltonra. Ha nyer is Rosberg, és másodikként befut Hamilton, a német elveszíti a vébét. Ezért a taktikája egyértelmű lehet: nem fog elhúzni a mezőnytől, hanem minél jobban lassítania kell azt, hogy valaki megelőzhesse Hamiltont, és kettőjük közé ékelődjön. Az Abu-Dzabiban lévő pályán nehéz előzni, így ez a taktika könnyen kivitelezhető. A harmadik helyről a finn Bottas indul, az időmérő utáni sajtótájékoztatón Rosberg viccelt is vele:

"Fizetek egy all-inclusive nyaralát Bottasnak, ha megelőzi Hamiltont!"

photo_camera AFP PHOTO / MIGUEL SHINCARIOL

Rosberg 29 éves, 166 futamon indult, és nyolcszor nyert. 10 évesen kezdett gokartozni, már akkor is volt, hogy Hamiltonnal csapattársak voltak. Ő volt a legfiatalabb F1-es versenyző, aki futamon a leggyorsabb kört futotta valaha.

Hamilton szintén 29 éves, 148 versenyen indult, 32-szer nyert. 8 évesen kezdett versenyezni. Most megtörténhet vele, hogy hiába nyerte a legtöbb futamot idén, mégsem ő lesz a világbajnok.

Volt már ilyen

A helyzet hasonlít Hamilton eddigi első és egyetlen vb-címének megnyeréséhez, amikor 2008-ban Massának nem volt más választása, mint otthon nyerni, míg Hamiltonnak elég volt az ötödik hely is. Akkor a brazil elsőként futott be, és mintegy fél percen át világbajnok is volt, csakhogy az utolsó előtti kanyarban Hamilton megelőzte Timo Glockot, amivel megszerezte a szükséges pozíciót.

Ha nem lenne duplázás, Hamiltonnak most a hatodik hely is elég lenne, de a lényeg, hogy volt már hasonló helyzetben. Rosberg először hajt a vb-címre, ám ez mindegy is, mert nincs min gondolkodnia-taktikáznia, mennie kell.

Hamilton ellen az szól, hogy hasonló helyzetben veszített is már világbajnokságot, 2007-ben. Akkor az utolsó futamon az ötödik hely kellett volna neki, ha Kimi Raikkönen fut be elsőként. A finn hozta a kötelezőt, de az angol csak hetedik lett. Az első körben lefutott a pályáról, majd a McLaren irtózatos taktikára állította, de nem volt elég gyors, csak hetedik lett.

182117441
Niki Lauda és Toto Wolff. Fotó: Rainer W. Schlegelmilch

 

Toto Wolff, a Mercedes F-1 csapatának igazgatója azt mondta, hogy mindkét pilótája fantasztikus profi, és bármelyikük is lesz a világbajnok, természetesen megérdemli. Nekik, a csapatnak, a Mercedesnek

mindegy, hogy melyikük lesz a világbajnok.

Hozzátette viszont azt is, hogy "egyértelműen rémálom lenne, ha Lewis lerobbanna, azt akarjuk, hogy egyenes és sportszerű küzdelemben dőljön el a bajnokság, ne kiesés miatt, reméljük, nem a dupla pont dönt".

Azt nem mondta, hogy Rosberg lerobbanása is tragédiával érne fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.