10 dolog, amit az Eurázsiai Gazdasági Unióról tudni kell

POLITIKA
2014 november 24., 13:43
comments 154
  • Az Eurázsia Gazdasági Unió (EEU) Oroszország legújabb kísérlete nagyhatalmi státuszának visszaállítására.
  • Az EEU januárban startol, az alapítók Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország. Örményország már aláírta a csatlakozási szerződést, és ez hamarosan megtörténhet Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is. Középtávon a volt Szovjetunió valamennyi országának el kell majd döntenie, hogy csatlakozik-e az új formációhoz.
  • Ahogy a nevéből is látszik az EEU egyelőre a volt szovjet országok gazdasági szervezete. A közösségen belül nincsenek vámok, elvileg szabad a tőke, a termékek, szolgáltatások és a munkaerő áramlása. Az EEU a tagországok más politikai döntéseiben (szociálpolitika, oktatáspolitika, stb.) hivatalosan nem szól bele.
  • Az EEU fontos szervező ereje az orosz földgáz, amit a tagok a piaci árnál jóval olcsóbban megkaphatnak. Az EEU ugyanakkor nem jelent intézményes garanciát arra, hogy a gáz ára tartósan alacsony lesz. Az olcsó gáz, és az annak segítségével szerezhető népszerűség sok politikus számára vonzóvá teheti az EEU-t.
  • Az EEU nagyon erősen orosz központú, Moszkva adja a gazdasági erő, a népesség és a terület legnagyobb részét. A projektet legnagyobb részben Oroszország pénzeli.
  • Világgazdasági szempontból az EEU nem óriási dobás, gazdasági teljesítménye kevesebb mint egyötöde lesz az EU vagy az Egyesült Államok gazdasági teljesítményének és kevesebb mint harmada Kínáénak.
  • A fentiek miatt az EEU jelenlegi formájában nem alkalmas Moszkva nemzetközi befolyásának érdemi kiterjesztésére, ugyanakkor belpolitikai célokra felhasználható, az orosz közvélemény számára felmutatható vele valamilyen nemzetközi erősödés.
  • Magyarország gazdaságának azonnali összeomlását eredményezné, ha az EU-ból átlépnénk az EEU-ba.
  • A belépésünket az oroszok sem akarják, és minden keleti barátkozás ellenére a magyar kormánynak sincs ilyen törekvése. Egyedül a Jobbikban vetődhet fel komolyan a magyar politika ilyen irányváltása.
  • Viszont a belépés nélkül is kerülhetünk olyan közel az orosz blokkhoz, ami súlyos károkat okoz Magyarországnak. A jelenlegi pálya sajnos arrafelé visz.

Hogy ezek a dolgok miért alakultak így, és hogy Magyarország számára pontosan milyen kockázatai lehetnek ennek a helyzetnek, arról a tldr nevű blogunkon lehet sokkal-sokkal többe olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.