A brit belügyminiszter szerint sosem volt még akkora a terrorveszély, mint most

külföld
2014 november 24., 13:20
comments 51

Az IS komolyabb terrorfenyegetést jelent Nagy-Britanniában, mint bármi, "amit szeptember 11-e előtt vagy azóta" tapasztaltak, mondta a Telegraphnak adott interjújában a brit belügyminiszter, Theresa May. Vagyis a brit kormány komolyabb fenyegetésként tekint az IS-re (korábban ISIS), mint

  • a nyolcvanas évek IRA-jára;
  • vagy az al-Kaidára.

May annak apropóján adott interjút, hogy beterjesztette a Terrorelhárítási és Biztonsági Törvényt, amely alapján megtilthatnák a brit földön született terroristák hazatérését. A javaslat alapján

  • két évre kitilthatják az országból a külföldre távozott dzsihádistákat;
  • és megfoszthatnák őket brit útlevelüktől is.

De a javaslat az emberrablások problémájára is reagál: megtiltanák a biztosítótársaságoknak, hogy kártérítést fizessenek a terroristáknak átutalt váltságdíj után. Ez már csak azért is fontos, mert a brit belügy szerint az elmúlt 12 hónapban 28 millió font (10,8 milliárd forint) bevétele volt a terroristáknak.

May szerint nemcsak büntetőjogi eszközöket kell harcolni a terrorveszély ellen, hanem neveléssel is. Szerinte "a hagyományos brit értékek" propagálásával el lehetne érni, hogy keveseben álljanak dzsihadistának. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.