Drágább olajért könyörögnek Putyinék

gazdaság
2014 november 24., 08:44
comments 81

Különböző hírek szerint napi 300 ezer - egymillió hordó körüli termelésvisszafogást javasolnak majd az oroszok az OPEC-nek, ami napi 30 milliós kiteremlés 1-3 százaléka lenne. Az olajtermelő országok kartelljében Oroszország csak megfigyelő tag, de a rendes tag Irán és Venezuela is a mostaninál lényegesen magasabb olajárban érdekelt.

A szervezet éves találkozója most csütörtökön kezdődik Bécsben. A tét az, hogy fel tudják-e és akarják-e tartóztatni a zuhanó olajárakat. Az árakra legnagyobb hatással levő szaúdiaknak, akiknek a legtöbb szabad kapacitásuk van és elég olcsón termelnek, nem sürgős a dolog. A mostani helyzetben úgy tűnik, inkább a piaci részesedésüket akarják védeni, nem zavarja őket, ha a drágábban termelő országok bajba kerülnek.

Ororszország egyébként évi százmilliárd dollárt veszít az alacsony olajárakon, amihez a nyugati szankciók további 40 milliárdot tesznek hozzá – mondta hétfőn Anton Szilounov orosz pénzügyminiszter. 140 milliárd dollár picit több, mint Magyarország éves GDP-je.

(Bloomberg, Reuters.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.