Egy drogos nemi erőszakoló Amerika kedvenc apukája?

SZEX
2014 november 24., 20:44
comments 141
  • Bill Cosby a hatvanas évek óta az egyik legsikeresebb amerikai humorista.
  • Szerepelt vígjáték-sorozatokban, vezetett gyerekműsorokat, és készített oktató rajzfilmeket is.
  • Több generáció nőtt fel rajta, és hosszú ideig tényleg Amerika kedvence volt: egy mesebeli afroamerikai apuka, aki még mindenkinek jó példával jár elöl.
  • Most viszont olyan össztűz zúdult rá, ami 77 évesen végleg tönkreteheti 50 évnyi munkáját és az egész imidzsét.
  • Egyre többen vádolják azzal, hogy bedrogozta és megerőszakolta őket.

bill cosby

Bill Cosbynak korábban is volt hasonló ügye, de az nem egy ilyen durva bűncselekményről szólt. 1997-ben bíróságon vallotta azt, hogy a 70-es évek elején megcsalta a feleségét – akivel idén már 50 éve házasok –, amikor Las Vegas-ban többször fizetett a szexért Shawn Upshaw-nak. A nő később azt mondta, hogy Cosby az apja a lányának, Autumn Jacksonnak, de a férfi ezt sosem ismerte el, és azt állította, hogy csak azért fizetett 100 ezer dollárt Upshaw-nak, hogy ne teregesse ki a nyilvánosság előtt a szennyest.

Autumn Jackson csak pár nappal azután állt elő a sztorijával, hogy Cosby egyetlen fiát 27 évesen lelőtték Los Angelesben. Jackson 22 évesen két év két hónap börtönt kapott, amiért 40 millió dollárt próbált kicsikarni Cosbyból. Akármilyen szomorú is a történet, ez csak a jéghegy csúcsa.

Kábós Vili bácsi

Bill Cosby sötét ügyei idén már akkor is előkerültek, amikor Woody Allen lánya újra megszólalt molesztálásügyben. Cosby az – állítólagos – bűneit negyven éven át, 1965 és 2004 között követte el.

Lachele Covington még 2000-ben mondta a rendőröknek, hogy Cosby a lakásán tapogatta, de a színész ezt többször tagadta, és hivatalos ügy sosem lett belőle.

Aztán 2004-ben Andrea Constand, a Templeton Egyetem munkatársa robbantotta ki azt a botrányt, ami most újra fellángolt. A nő azt állította, hogy az akkor 69 éves színész bedrogozta, és szexuális céllal megtámadta. A hatóságok a bizonyítékok hiánya miatt nem vádolták meg Cosbyt, de Constand polgári pert indított, és végül peren kívül megegyeztek.

Amikor erről Tamara Lucier Green kaliforniai ügyvéd hallott, azt állította, hogy 1969-ben őt is bedrogozta és letámadta Cosby. (Az ügyvédje erre azt mondta, hogy Cosby nem is ismeri a nőt.)

Beth Ferrier 2005-ben azt mondta, hogy amikor ivott egy kávét Cosbyval, kifeküdt, és amikor felébredt, hiányzott néhány ruhája.

Ekkoriban még 12 nő jött elő hasonló vádakkal, például egy floridai, aki állítólag Las Vegasban találkozott Cosbyval, aki tablettát adott neki, és megerőszakolta. Ezekből az ügyekből akkor igazán nagy, világraszóló botrány nem lett, mind szőnyeg alá lettek söpörve.

Idén október végén viszont Hannibal Buress egy stand up show-ban nemi erőszakolónak nevezte Cosbyt, és kitört az eddigi legnagyobb botrány, ami azóta is dagad, ellepve az amerikai médiát.

bill cosby torta

Ezután Barbara Bowman megint elmesélte, amit 2006-ban is, hogy Cosby 17 éves korában bedrogozta és megerőszakolta, „állatként kergetve” őt egy hotelben. „Egy szörny. Úgy jött nekem, mint egy szörny” – mondta Cosbyról a nő.

Majd pár napra rá egy híres volt modell, Janice Dickinson állt elő azzal, hogy a 80-as években, amikor kijött a rehabról, Cosby felajánlotta neki, hogy segít neki a karrierjében. Együtt vacsoráztak, és Cosby adott neki egy pohár bort meg egy tablettát, amiről azt mondta, fejfájás-csillapító. A nő végül meztelenül tért magához, és mint mondta, az utolsó emléke az, hogy a színész rámászik, aztán fájdalmat érez.

A hír után egy 66 éves New York-i nő is azt állította, hogy Cosby a 70-es években tablettákkal tukmálta, és agresszívan nyomult rá.

Lou Ferrigno felesége, Carla is azt mondta, hogy Cosby egyszer erőszakosan megragadta, és vadul megcsókolta, alig bírta ellökni (végül megúszta). Mint mondta, azt szeretné, ha a története „még egy szög lenne Cosby koporsójában”.

Joan  Tharshis újságíró azt állítja, hogy 1969-ben Cosby kétszer is elkábította, és megerőszakolta. Először egy munkaügyi beszélgetés után Cosby otthonában, ahol a nő félájultan állítólag azzal védekezett, hogy nemi beteg, és Cosby átragaszthatja ezt a feleségére. Csakhogy a színész talált magának rajta „egy másik lyukat”. Később egy limuzinban ültek, és az akkoriban alkoholista nőt egy pohár vörösborral ütötte ki.

A múlt héten Angela Leslie egykori színésznő vádolta meg azzal, hogy Cosby egy szerepet ajánlott neki, és egy hotelszobában azt akarta elérni, hogy igyon meg egy pohár bort, és játssza el, hogy részeg. A nő azt mondta, hogy a bor nem ízlett neki, ezért nem itta meg, mire Cosby hozzádörgölőzött, és a nő kezével elkezdte magának kiverni (aztán megunta, és elküldte).

Aztán Jewel Allison egykori modell is előállt a sztorijával, akit a vád szerint a 80-as évek végén drogozott be és erőszakolt meg Cosby.

Ő a 19., aki ilyesmivel vádolja Cosbyt.

Nem védekezik (szóban sem)

Cosbytól a vádak miatt elvették a tévéműsorát, de ő eközben csak annyit közölt az ügyvédjén keresztül: „Mr. Cosby nem szándékozik bármilyen megjegyzéssel megtisztelni ezek az állításokat.” Az ügyvéd azt is mondta, egyes vádak korábban máshogy hangzottak, ezért sem érdemelnek hitelt. Nemrég a színész egy interjúban azt mondta, hogy nem kommentál semmit, majd azt kérte, hogy még az se jelenjen meg, hogy ezt elmondta.

Pedig csak tovább durvul a helyzet: még egy 1969-es Bill Cosby-kabaréfelvétel is előkerült, aminek ironikusan It's true! It's true! a címe, és amiben Cosby arról beszél, hogy 13 évesen azt hitte, hogy létezik egy spanyol légy nevű csodaszer, amitől a lányok „megőrülnek”, ha az italukba teszik.

Volt már arra példa, hogy valaki nemi erőszak gyanújába keveredett, majd különböző okokból olyanok is megvádolták, akikhez valójában nem sok köze lehetett (a Vadászat is ilyesmiről szól), pláne előfordulhat ilyesmi, ha a vádlott nagyon híres és nagyon gazdag ember. De még ha van is a vádlók között olyan, aki nem mond igazat, amellett már nem lehet szó nélkül elmenni, ha ennyi nagyon dühös ember esik neki valakinek majdnem ugyanazzal. A Daily Beast hosszú összeállítása is meggyőző az állítólagos áldozatokról.

Több újság írt arról, hogy sokan csak azért állnak reflexből Cosby mellé, mert a tévében ő volt Amerika kötött pulóveres, kedves, bohókás, gyermeteg, már-már impotens apukája, és bár évtizedek után ilyen ügyekben nem szokott előkerülni tárgyi bizonyíték, egyre többen biztosak abban, hogy:

Bill Cosby igazából egy féreg.

bill cosby vigyor

(via Atlantic, Daily MailGawkerDaily Mail, Vice, Village Voice, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.