Lemondásra kényszerítették az amerikai védelmi minisztert

külföld
2014 november 24., 14:07
comments 9

Chuck Hagel az első áldozata a demokraták szenátusi vereségének, írja a New York Times, amely úgy értesült, hogy az amúgy republikánus védelmi miniszter még ma benyújtja lemondását. Hagel nem önszántából távozik, állítólag maga az elnök gyakorolt nyomást rá.

Hagel és Obama állítólag az IS elleni stratégián különböztek össze. A katonamúltú Hagel republikánus létére azért lehetett Obama hadügyminisztere, mert eleve szkeptikus volt az iraki háborúval szemben, így tökéletes embernek tűnt az iraki és afganisztáni missziók felszámolására.

És bár a miniszter környezetéből azt mondták a lapnak, hogy Hagel a teljes ciklus kitöltésével számolt, ő lehet a bűnbak az elmúlt hónapok kicsit töketlen amerikai külpolitikájáért: Obama kormányát komolyan bírálták mind az ebolajárvány alulkezelése, mind az IS elleni beavatkozás halogatása miatt.

A Timesban már az utódjelöltekről találgatnak. Állítólag két volt védelmiminiszter-helyettes, Michèle Flournoy és Ashton B. Carter, illetve a Rhode Island-i demokrata szenátor és egykori deszantos Jack Reed a legesélyesbb a posztra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.