Nincs meg a kocsid? Csak nyomd a fejedhez a kulcsot!

meghökkentő tudomány
2014 november 24., 09:33
comments 38

Biztos magával is előfordult már, hogy nem találta a kocsiját egy tömött parkolóban. A lusta ember trükkje ilyenkor az, hogy elkezdi nyomogatni a kulcson a központi zár nyitóját, remélvén, hogy egyszer csak felvillan a rohadt index és pittyen a zár.

De a kulcsban lévő adóvevőnek elég behatárolt a hatósugara. Ezt egy egyszerű trükkel akár meg is lehet kétszerezni:

elég, ha a fejünkhöz nyomjuk a kulcsot.

A dolog bizonyítottan működik. Roger Bowley, a Notthinghami Egyetem fizikaprofesszora pedig itt azt is elmagyarázza, hogy miért:

Röviden:

A fejünk tele van vízzel.

A víz pedig tele van pozitív (hidrogén) és negatív (oxigén) ionokkal. Ahogy a jeladó elektromágneses hullámai áthaladnak az agyunkon, a víz töltött részecskéi is hullámzásba kezdenek, ráadásul pont ugyanazon a frekvencián, mint a jeladó. Magyarán, ezzel az egyszerű trükkel antennát csinálunk a fejünkből, felerősítve a rádiójelet. (Via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.