Úgy döntött a svájci múzeum, hogy befogadja a részben biztosan nácik által elkobzott műkincseket

MŰVÉSZET
2014 november 24., 10:50
comments 13

Hosszas tanácskozás után úgy döntött a berni Kunstmuseum, hogy befogadja a Cornelius Gurlitt által ráhagyományozott műkincseket, amelyek egy jelentős részét a náci Németország titkosrendőrei koboztak el akkori tulajdonosaiktól – írja a Wall Street Journal.

A múzeum igyekezett hangsúlyozni, hogy a vitatott tulajodonú műkincseket vissza fogja szolgáltatni a jogos tulajdonosoknak, és ebben együtt fog működni a német hatóságokkal. Igazából addig ki sem kerülhetnek a műkincsek Németországból, amíg tüzetesen át nem vizsgálják őket.

Gurlitt müncheni lakásán nagyjából 1500 festményt találtak tavaly, köztük Picasso, Matisse, Chagall és mások elveszettnek hitt műveit. Cornelius Gurlitt Hildebrand Gurlitt fia volt, aki a náci korszak műkincskereskedőjeként – sőt, Adolf Hitler személyes műkincsellátójaként – volt ismert.

Gurlitt nem akart lemondani a festményekről, de idén májusban meghalt, a végrendeletében pedig jelezte, hogy a vissza nem szolgáltatandó műveket a berni Kunstmuseumra hagyományozza. Bonyolítja a helyzetet, hogy Gurlitt több rokona is perel a festményekért, és folyamatban van a jogos tulajdonosok felkutatása is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.