Eddig 515 milliárd az idei adóhiány

gazdaság
2014 november 25., 11:35
comments 44

Ennyit állapított meg az adóhatóság az első három negyedévben. Ez 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Az év első 9 hónapjában az adóellenőrök a bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél végeztek vizsgálatot, amik kétharmadánál, 15 396 társaságnál derült ki, hogy kevesebb adót vallottak be.

Az elemzés szerint folyamatosan egyre több már fél éve legalább 100 millió forint adóhiánnyal rendelkező cég van. Negyedévenként:

  1. 103
  2. 112
  3. 158

Ezek a cégek július-szeptemberben 90 milliárd forinttal tartoztak, ebből 42 milliárd forint az adóhiány, és 48 milliárd forint a jogkövetkezmény.

A feketelista.hu szerint az érintett 158 társaság majdnem 90 százalékával szemben van folyamatban hatósági eljárás: 103 cég adószámát már törölték, 10 társaság adószámát felfüggesztették, 23 vállalkozás kényszertörlési eljárás alatt áll, két cégnél pedig végelszámolás folyik.

Az év első kilenc hónapjában feltárt 515 milliárd adóhiány csak egy része a teljes hátralékállománynak, ami összesen 2353,5 milliárd forint. Az egy évvel korábbihoz képest az adósok száma 2 százalékkal, a tartozások összege viszont 17 százalékkal nőtt.

A gazdasági adatbázis szerint a jelentős növekedést egyértelműen a nem működő cégek adótartozásának gyarapodása okozta: 116 560 társaság összesen 1877,5 milliárd forint adóhátralékot halmozott fel.

A működő cégek körében viszont javult az adómorál: a társaságoknak ugyan több mint fele 288 milliárd forinttal tartozik a NAV.nak, de a számuk 2 százalékkal, adótartozásuk összege pedig 11 százalékkal kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.