Dél-Koreában betiltották a nem engedélyezett szelfirúdakat

képzavar
2014 november 27., 19:09
comments 58

Magyarországra még mindig csak betörőben van, de a nagyobb nyugati turistahelyek kötelező tartozéka lett a hosszú, teleszkopikus rudakra tűzött kamerával és telefonnal fényképezkedő turisták látványa. A szelfirúdnak nevezett eszköz lényege, hogy az ember magáról némi távolságból tudjon képet készíteni. Ilyesmiről van szó:

photo_camera Dél-koreai pár szelfirúddal (ED JONES / AFP)

Viszont ennek a sorscsapásnak most vége lehet Dél-Koreában, ahol a Tudományos Minisztérium (!) bejelentése nyomán a nem engedélyezett rudak forgalmazását büntetni fogják. Ráadásul nem is enyhén, aki ilyen szelfirudat ad el, 26 ezer dolláros büntetést és akár három év börtönt is kaphat. Már az első kommentárok kitértek arra, hogy a hatóságoknak nem lesz könnyű dolga, annyira elképesztő számban árulják jelenleg ezeket a telefonokhoz kialakított teleszkópos rudakat.

Az igazi gond amúgy nem is magukkal a rudakkal van. Hanem azzal, hogy a rudak végére szerelt telefonokat az új modellekben már bluetooth segítségével irányítják a klasszikus időzítős megoldás helyett. Mindez azonban nincs megfelelően szabályozva, és egyáltalán nincs semmi, ami biztosítaná, hogy mindezt nem olyan frekvencián teszik, amin zavarhatják más eszközök kommunikációját.

Azt a minisztérium is elismeri, hogy a betiltás inkább technikai kérdés, mivel a gyenge jelet sugárzó eszközök valószínűleg alkalmatlanok arra, hogy megzavarjanak egy repülőgépet vagy mondjuk a rendőrség kommunikációját.

Viszont ennek ellenére, ez egy telekommunikációs eszköz, amit a hatóság szerint szabályozni kell. Ehhez pedig előbb ki kell szorítani a piacról az illegális darabokat a kormány szerint.

Az intézkedést múlt pénteken jelentették be, viszont nem követte hatósági razzia vagy nagyobb akció. Inkább csak óvatosságra intik most az eladókat, hogy figyeljenek oda, hogy csak tesztelt, megfelelő frekvencián működő bluetoothos szelfirudat árusítsanak. A sok szempontból agyonszabályzott koreai társadalomban be is jött az akció, a hírek szerint rengeteg árus jelentkezett, hogy tart attól, nem megfelelően engedélyezett szelfirudat árusít. (via France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.