Jövő hétfőn 12 évre új elnököt választhatnak az Alkotmánybíróság élére

politika
2014 november 27., 16:54
comments 105

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének megválasztása is szerepel az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslatai között. A csütörtökön közzétett tervezet szerint erről hétfőn titkos szavazással döntenek a képviselők. A dokumentumban személyi javaslat nem szerepel.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani, az Ab tagjai közül.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke pedig elmondta, hogy az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít.

Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek.

Az elnökjelöltről az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen szavazattal dönt a parlament; mandátuma 12 évre szól.

A parlament jövő héten háromnapos ülést tart. Határoznak egyebek mellett az

  • egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről,
  • a központi címregiszter létrehozásáról,
  • az idei költségvetési törvény módosításáról,
  • a bányászatról és a termőföld védelméről szóló törvény módosításáról.

A Ház általános vitái között szerepel

  • az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása,
  • a magyar zászló és címer napjáról,
  • a hűség falvairól,
  • a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról,
  • továbbá az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.