https://img.444.hu/fidesz-nepszeruseg-szonda-2010-01-2014-11.gif

Messze még a gödör alja a Fidesznél

POLITIKA
2014 november 27., 11:34
comments 176

A netadó, az amerikai kitiltás és a sorozatos tüntetések durván éreztetik a hatásukat a Fidesz népszerűségén. Az Ipsos novemberi kutatása szerint a párt október elejétől november elejéig annyi szavazót veszített el, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött. A Medián novemberi méresei még nem jöttek ki, a Tárki viszont nagyon komoly gyengülést mért ebben a hónapban a Fidesznek, egy hónap alatt támogatói harmadát veszítette el a kormánypárt.

Rövid idő alatt zuhant nagyot a Fidesz, de 2010 óta messze nem ez a párt mélypontja. 2012 nyarán majdnem összeért a Fidesz és az MSZP támogatottsága az Ipsos felmérése szerint a teljes népességben (Fidesz 16-17 százalék, MSZP 15-16 százalék). A többi nagyobb közvéleménykutató is ebben az időszakban mérte a legalacsonyabb népszerűséget a Fidesznél, bár kicsit eltérő ütemben.

A Mediánnál 21 százalék volt a mélypont, a Nézőpontnál 28, mindkettőnél 2012 júniusban. A Tárkinál 2012. szeptemberben 15 százalékra ment le a kormánypárt, a Századvégénél októberben 21-re. Aztán a Fidesz megindult fölfelé, az MSZP meg elkezdett gyengülni, most tavaszra pedig meglett újra a kétharmad.

A győzteshez csapódás az idei tavaszi választás után is éreztette a hatását, de a 2010-es népszerűség messze volt már. A mostani népszerűségvesztés az Ipsosnál messze van a 2012-es mélyponttól. Viszont a Nézőpontnál most alig egy százalékra van a 2012-es gödörtől a Fidesz. Igaz, a Nézőpontnál az a gödör azért nem volt annyira mély.

Az látszik, hogy a külpolitikai ügyek általában nincsenek hatással a Fidesz népszerűségére, sem az azeri baltás gyilkos elengedése, sem Orbán moszkvai váratlan útja, a megállapodás Paksról és az óriási hitelről nem éreztette a hatását, miközben Paks bővítését amúgy nem szerették a magyarok. És az is feltűnő, hogy a Fidesz gyengüléséből általában keveset profitálnak az ellenzéki pártok, a bizonytalanok tábora nő.

A Fidesz és Orbán népszerűsége kéz a kézben jár, Orbáné azért mindig magasabb a pártjánál.

A 2012-es mélypontról visszakapaszkodó Fideszben annak idején a rezsicsökkentést dobták be. Az működött, most csak kommunikációs átszervezésekről hallani egyelőre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.