Mocorog Japán legnagyobb aktív vulkánja

külföld
2014 november 27., 21:55
comments 24

Az Aszo kitörése miatt a hatóságok figyelmeztették csütörtökön a környéken lakóit, hogy maradjanak távol a tűzhányótól.

A közel 1600 méter magas hegy a déli Kjúsú-szigeten emelkedik, és szerdán lépett működésbe. Jelenleg ezer méter magasba lövell ki hamut és köveket. Emiatt megváltoztatták a légi járatok útvonalát a térségben. Az Aszo legutóbb 19 éve lépett működésbe. A meteorológiai ügynökség az ötfokú skálán egyelőre csak a 2-es és 3-as fokozat közé tette a kitörés veszélyességét. A vulkáni hamu egy nap alatt elérte a közeli Gokasze és Bungo-Ono városokat, amik a tűzhányó 50 kilométeres körzetén belül vannak.

photo_camera (JAPAN METEOROLOGICAL AGENCY / AFP)

Két hónapja az Ontake-vulkán kitörése több mint 60 ember halálát okozta Japán középső vidékén. Az Aszo feléledésétől függetlenül, ugyanazon a napon jelent meg a kobei egyetem tanulmánya, ami szerint Japán lakosságának 95 százalékát fenyegeti megsemmisüléssel egy pusztító vulkánkitörés a

következő száz éven belül bármelyik pillanatban.

Nem túlzás azt mondani, hogy egy kolosszális kitörés eltörölheti Japánt, mint országot,  írták a tanulmány szerzői, akik az elmúlt 120 ezer év adatait dolgozták fel. Ilyen óriási kitörés hét volt ezalatt az idő alatt.(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.