Sokkal okosabban lefetyelnek a kutyák, mint azt eddig gondoltuk

ÁLLAT
2014 november 27., 14:33
comments 64

Ha láttunk már kutyát, ahol egy tál víz fölé érkezve elképesztő nyelvpancsolásba kezd, akkor kissé meglepő lehet az az eredmény, amit nemrég tettek közzé az Amerikai Fizikus Társaság San Franciscó-i ülésén.

A kutatók a kutyák nyelvlefetyelési technikáját vizsgálták meg, majd az eredményeket összevetették a sokkal kecsesebb és hatékonyabb ivónak gondolt macskák technikájával.

És a vége? Természetesen kutyagyőzelem!

kutya_iszik

Persze érdemes mindezt árnyalni. A kutatók szerint ugyanis fontos hangsúlyozni, hogy minden állatfajnak más-más stratégiája van az ivásra, ezért vigyázni kell az elhamarkodott kijelentésekkel. Az emberek például az arccsont segítségével vákuumot képezve szívják fel a folyadékot. De a húsevő állatok nem rendelkeznek megfelelő arccsonttal. Ami remekül jön, amikor áldozatukat elkapva óriásira kell nyitniuk a szájukat, de az ivást megnehezíti. Itt jön a képbe a nyelvük, aminek segítségével szájukba terelhetik a folyadékot.

És míg ránézésre a nyelvvel történő beterelés jóval kevésbé tűnik hatékonynak, mint a folyadék felszívása, 2010-ben a mostani kutatás készítői azt már megmutatták, hogy a macskák hihetetlen hatékonysággal képesek a folyadékot a nyelvükkel a szájukba juttatni.

A macskák a nyelvüket egy J-alakba formálva, szinte csak meglegyintik a víz (vagy tej!) felszínét, majd szinte azonnal vissza is kapják a nyelvüket, folyadéknyalábot rántva így a szájukba. A kutatókat akkor teljesen lenyűgözte, hogy miféle velük született folyadékdinamikai ismeretei vannak a macskáknak.

kutya_isz2

A kutyákról viszont mindezek ellenére az volt a leggyakoribb képzet, hogy esetlenül lefetyelnek, és nincs komplexebb stratégiájuk a víz elfogyasztására. De erről szó nincs!

Most víz alá elhelyezett kamerák felvételei alapján sikerült modellezni a kutyák nyelvének mozgását, majd pedig a kutatók kutyanyelv formájú üvegcsövekkel rekonstruálták egy tál vízben a folyamatot, hogy jobban megértésék, mi is történik.

És kiderült, hogy egy nagy különbség valóban van a macskák és a kutyák vízfogyasztási technikája között. A kutyák sokkal mélyebben beledugják a nyelvüket a folyadékba, és nagyobb mennyiségű víznyalábot rántanak felfelé, a gravitációs gyorsulás öt-nyolcszorosát elérő sebességgel mozgatva nyelvüket. Ez jóval gyorsabb annál, mint amire a macskák képesek. És míg a macskák csak a víz felszínét karcolják, a kutyák rendesen belecsapnak nyelvükkel az egészbe.

Viszont egy fontos dologban nagyon hasonlít a két állat módszere: még mielőtt a víznyaláb felszívódna, mindkét faj összecsukja a száját, hogy maximalizálja a folyadékbevitel mértékét.

A kutatók szerint az eldőlt, hogy a kutyák is nagyon okos módszerrel isznak. De akkor miért csinálnak sokszor akkora felfordulást és tócsát maguk köré, míg a macskák képesek magukat visszafogni? Na erre még nincs válasza a tudománynak, de a kutatók szerint ez összefüggésben lehet azzal, hogy a macskák többsége eleve idegenkedik a víztől, míg a kutyák elég nagy bulinak tartják az érintkezést. (SFGate)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.