Amerikát bírálta az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága

külföld
2014 november 28., 16:07
comments 25

Az Egyesült Államok messze nem teljesíti a kínzás ellen elfogadott nemzetközi egyezmény előírásait – állapította meg az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága, ami Genfben, mára tűzte napirendre a kérdést. Az olasz Alessio Bruni, a testület egyik fő vizsgálója ismertette a jelentést, ami az USA-val 2006 óta először foglalkozott.

A jelentés a rendőri brutalitást, a katonai kihallgatásokat és a börtönök állapotát emelte ki, mert ezeken a területeken nem teljesülnek az önként vállalt nemzetközi rendelkezések. A dokumentum külön megemlíti a chicagói rendőrséget, mint ami túlzott erőszakot alkalmaz a feketék és latin-amerikaiak ellen. Azt kérte, hogy az elektromos sokkolót csak életveszélyes helyzetben használják. (Fergusonról külön nincs szó benne.)

A bizottság bírálta az USA-ban alkalmazott gyakorlatot a katonai kihallgatások, a maximális biztonságú börtönök, az illegális bevándorlók és a magánzárkák ügyében is, és sürgette, hogy hozzanak szigorúbb törvényeket a kínzás meghatározására és kizárására még az olyan börtönökben is, mint a guantánamói.

Az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága egy 10 tagú, független szakértőkből álló testület, aminek az a feladata, hogy megvizsgálja „a kegyetlen, embertelen, lealacsonyító bánásmód és büntetés” ellen 1994-ben ratifikált nemzetközi egyezmény betartását a 156 aláíró országban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.