Brüsszel egyelőre nem csinál balhét a három százalékos hiányt túllépő országok miatt

gazdaság
2014 november 28., 10:20
comments 27

Az Európai Bizottság egyelőre nem bünteti meg a stabilitási és növekedési megállapodás előírásait megsértő euróövezeti tagállamokat, köztük Franciaországot és Olaszországot. Ezt a testület elnöke, Jean-Claude Juncker a német Süddeutsche Zeitungban és több más európai lapban megjelent interjúban.

Juncker szerint ugyanis az uniós országok nem szeretik, ha Brüsszel megleckézteti őket, és a bizottságnak nagyobb tiszteletet kell tanúsítania a tagállamok iránt.

A 3 százalékos GDP-arányos deficithatárt jövőre is átlépő Franciaországgal, Olaszországgal és további öt euróövezeti tagállammal kapcsolatban Juncker kifejtette, hogy a közösségnek vannak előírásai és büntetései a szabályszegők számára, és egyszerű lett volna mindezt alkalmazni, a bizottság azonban úgy döntött, hogy egyelőre nem büntet, hanem megadja a lehetőséget az érintett országoknak, hogy magyarázzák el, mit akarnak tenni.

A bizottság ugyan értékelte a benyújtott költségvetési terveket, és elemzése nem egy költemény, de a következményekről csak jövő márciusban vagy áprilisban hoz végső döntést. Addig az érintett országok megalkotják 2015-ös államháztartási programjukat, amelyben bemutathatják, hogy miként kívánják a 3 százalékos határ alá szorítani a hiányt.

A Süddeutsche Zeitung az interjú bevezetőjében is hangsúlyozta, hogy Juncker nagyon nagy engedményt tesz Franciaországnak és Olaszországnak, és a további öt euróövezeti országgal szemben is engedékeny. Franciaország kötelezettségszegési eljárástól és milliárd eurós nagyságrendű pénzbüntetéstől menekül meg, legalábbis egyelőre.

Ugyanakkor Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban szabálykövető államháztartási politika folytatására intett. Szerinte mindenkinek gondoskodnia kell arról, hogy betartsuk az európai előírásokat, és közösen kell viselnünk a felelősséget azért, hogy jobb legyen a növekedés

Németország teljesíti is az előírásokat a miniszter szerint. A német parlament pénteken szavaz a 2015-ös költségvetési javaslatról, amelynek alapján 1969 óta először ismét hitelfelvétel nélkül fedezik majd a folyó kiadásokat. Ez a politika szerinte az előfeltétele annak, hogy felléphessünk azért, hogy a lehetőségeik határain belül mások is igazodjanak az európai szabályokhoz.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy legfontosabb partnereink közül egyesek pillanatnyilag nehezebb helyzetben vannak, mint ők, és a közös felelősséghez a szolidaritás is hozzátartozik.

A vizsgált 16 eurózóna-tagország 2015-ös költségvetési tervei közül hét esetében látja úgy a bizottság, hogy fennáll annak a kockázata, hogy ezek az országok jövőre megsértik a stabilitási és növekedési paktumban lefektetett fiskális előírásokat.

Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Málta, Ausztria és Portugália esetében állapították meg ezt, a többi ország költségvetése várhatóan betartja majd az uniós szabályokat. Görögországot és Ciprust a kiigazító programok miatt nem vizsgálta most a többi országgal együtt a bizottság.

A bizottság arra is kitér, hogy Olaszország, Franciaország és Belgium esetében a túlzottdeficit-eljárás megindítása vagy új szakaszba léptetése is indokolt lehet, de jövő márciusig haladékot kapnak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket ennek elkerülése érdekében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.