Ezeknek úgyis legfeljebb sárgát adnak

futball
2014 november 28., 07:35
comments 77
  • Nyakukon az FBI.
  • A következő két világbajnokság sorsa bizonytalan.
  • Egy titokban tartott, saját maguk által megrendelt jelentésben valószínűleg csúnya dolgok vannak.
  • A FIFA soha nem volt ilyen nehéz helyzetben, de a nemzetközi futballszövetség mindig, minden balhét meg tud úszni.
  • Amíg az utóbbi húsz év legravaszabb politikusa, Sepp Blatter ül a trónon, esély sincs a változásra.

A sport- és sportdiplomácia-barátok évek óta vitatkoznak azon, hogy a számtalan mocskos nemzetközi sportszervezet közül melyik a rosszabb, a NOB vagy a FIFA. 2014 végén azonban úgy tűnik, a nemes versenyben a FIFA olyan behozhatatlan előnyre tett szert, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkor sem tudna behozni, ha következő elnökének Schmitt Pált választaná meg,

de úgy, hogy dr.

Hogy a futball minden szintjén, a megbundázott magyar ligakupa-meccsektől a mindenható FIFA csúcsszervezetéig, a 24 tagú végrehajtó bizottságig sok a rohadás, egyáltalán nem újdonság. Azonban amikor 2010 december 2-án ez a 24 elég öreg és nagyon mocskos férfi úgy döntött, hogy a 2018-as focivébét Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezheti, kiborult a bili. Az azóta eltelt négy évben csak ömlött és ömlött, 2014 novemberére pedig szinte minden szereplőt nyakig betemetett a - és ez lesz a pottyantós hasonlat vége - szar.

García lőőőőőőőő

Hogy 2014 novemberében balhé lesz, azt már két hónapja lehetett tudni. Szeptemberben adta le jelentését a FIFA-nak az a Michael García, aki korábban amerikai ügyészként működött, de épp a 2010 végi balhé után került a nemzetközi labdarúgó-szövetséghez, hogy segítse a maga a király, Sepp Blatter által meghirdetett megtisztulási programját.

photo_camera Michael García. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

A szeptemberben leadott, 430 oldalas García-jelentés arról szól, hogy történtek-e szabálytalanságok a 2018-as és a 2022-es vébé rendezési jogának kiosztásakor. De hogy pontosan mi van benne, azt csak az a négy ember tudhatja, aki az egészet elolvashatta. A FIFA-nak ugyanis - megtisztulás ide vagy oda - ilyen-olyan jogi és etikai érvekre hivatkozva nem hozta azt nyilvánosságra.

Hans-Joachim Eckert, a FIFA etikai bizottságának jogi vezetője november közepén csak egy 42 oldalas dokumentumot tett közzé, amelyben állítása szerint a García-jelentés legfontosabb tanulságai és javaslatai vannak. Ez a dokumentum azonban csak olaj volt a tűzre, mivel

megállapításai nemcsak a józan ésszel, hanem a világ focijának számos nagy hatalmú szereplőjével is szembe mentek.

A García-jelentés kivonata nagyjából azt állítja, hogy a két vébépályázattal nagy gondok nem voltak, az oroszok és a katariak legfeljebb kisebb szabálytalanságokat követtek el. Viszont keményen kiosztotta többek közt a 2018-as bukott angol vébépályázatot, és még egy rakás olyan szereplőt, akiknek legfeljebb csak a múltban volt közük a FIFA-hoz. A svájci Zürichben székelő nemzetközi szövetség hivatalban lévő vezetőiről gyakorlatilag egy rossz szó nem szerepelt Eckert kivonatában,

Sepp Blatterről pedig még annyi sem.

Ezt a 42 oldalt elolvasva nemcsak a nemzetközi sportsajtó hördült fel, hanem maga Michael García is. A német Eckert, aki egykor hazájában bíróként dolgozott, Garcíával együtt került a FIFA-hoz tisztogatni, kivonata nyilvánosságra hozatala után viszont gyorsan kiderült, hogy nemhogy nem értenek egyet az amerikai kollégával, hanem már beszélő viszonyban sincsenek. García pedig azt is bejelentette, hogy Eckert kivonata teljes félreértelmezése az ő jelentésének, amit most már szeretne egészében nyilvánosságra hozni.

Blazer kétkapuzik

A García-jelentés körüli botrányra lehetett számítani, egy másik ügyre azonban nem, pedig az potenciálisan veszélyesebb lehet a FIFA és annak nagy hatalmú, eddig érinthetetlen urai számára. A New York Daily News november 1-i számában hosszú cikk jelent meg Chuck Blazerről, aki közel 20 éven át volt az USA és Észak-Amerikai egyik legbefolyásosabb futballvezetője, valamint a FIFA végrehajtó bizottságának tagja. Blazer 2013-ban belebukott a FIFA egyik belharcába,

a cikk azonban azt állította, hogy ekkor már legalább két éve dolgozott az FBI informátoraként.

photo_camera Blazer, Blatter és Beckenbauer, amikor még mind haverok voltak. AFP PHOTO TORSTEN SILZ

Blazer és az egész CONCACAF (az Észak-Amerikai, Közép-Amerikai és Karibi Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) korruptsága még a FIFA mércéjével mérve is legendásnak számított, a fizikailag is ijesztően kinéző Blazerről például gyakorlatilag közismert volt évek óta, hogy a kisujja megmozdításáért is kenőpénzt kért mindenkitől. A Daily News cikke számos színes részletet előásott róla, ezek közül a legszebb talán az, hogy

a reprezentatív Trump Tower felhőkarcolóban külön lakás tartott fel a macskáinak is.

Zürichben a macskákról szóló híren valószínűleg csak jót nevettek, az FBI-szál előkerülésén viszont egészen biztosan nem. A cikk szerint Blazernél 2011-ben megjelentek a szövetségi nyomozóiroda és az IRS, az amerikai adóhivatal illetékesei, és közölték vele, hogy ha nem akarja, hogy ott helyben letartóztassák, akkor a jövőben lesz szíves velük együttműködni. Blazer az utóbbi megoldást választotta, és onnantól kezdve szorgosan jelentett, sőt, mindenféle kémeszközökkel, például kulcstartóba rejtett mikrofonnal, rögzített beszélgetéseket is.

Például a londoni olimpián, például magyar futballvezetőkkel is, állítja a Daily News.

Ha van hatalom a Földön, amely képes szembeszállni a FIFA erejével (egy olyan szervezetről beszélünk, amelyért hatalmas kormányok szoktak törvényt módosítani, csak minél több pénzt talicskázhassanak haza svájci bankszámláikra), az biztosan az amerikai bűnüldözés-igazságszolgáltatás, titkosszolgálati módszerekkel megtámogatva. Fontos megemlíteni Lance Armstrong esetét, aki évtizedeken át csinált hülyét a nemzetközi kerékpáros- és doppingszervezetekből, míg végül egy, az FBI-nál jóval kisebb hatalmú szervezet mindent rábizonyított, és elérte, hogy gyakorlatilag kitöröljék a biciklisport történetéből.

Armstrong szobrát ledönteni persze sokkal könnyebb volt, mint Sepp Blatter FIFA-ját megfogni, és itt nem csupán egy amerikai belügyként is értelmezhető sportdiplomáciai ügyről van szó. Ez mégiscsak a világ legnépszerűbb sportága és irtózatos pénzeket megmozgató szórakoztatóipari terméke. Viszont éppen ezért egyben akkora torta, amelynek megszerzéséért sokan nagyon messzire hajlandóak elmenni.

Téli idény

Ha a García- és a Blazer-balhé magában nem lenne elég, a FIFA-nak a nagyon közeli jövőben még legalább két ügyben kell döntenie, amelyekben szintén a szervezet mostani formában fennmaradása lehet a tét.

Már négy éve tudjuk, hogy a 2022-es világbajnokságot Katarban rendezik, azt viszont még mindig nem, hogy a sivatagi országban pontosan mikor tartanák meg a vébét.

Az már szinte biztos, hogy a hagyományos, nyári időpontban nem lehet.

Hiába ígérték meg a katariak, hogy élhető klímát teremtenek, és még a stadionokat is teljesen belégkondizzák, a profi focistákat tömörítő szervezet, a FIFPro már bejelentette, hogy nem hajlandóak júlisban vagy augusztusban, 40 fok feletti hőségben nemhogy focizni, hanem edzeni sem. A FIFA egészsségügyi szakértői sem szeretnék a nyári vébét, így az időpont átvariálása elkerülhetetlennek látszik.

Na de akkor mikor legyen 2022-ben a vébé? Volt szó karácsony körüli időpontokról, de ehhez a világ szinte összes bajknokságának menetrendjét át kellene variálni, különös tekintettel a legfontosabb európaiakra. És egy mondjuk december folyamán tartott vébéhez már jóval korábban le kellene állnia a nemzeti bajnokságoknak, és csak január végén indulhatnának újra. Ez így kivitelezhetetlennek tűnik, ezért beszélnek egyre többen a FIFA-nál arról, hogy

a megoldás egy nyári vagy tavaszi vébé lehet.

Ezekhez a bajnoki naptárakat kevésbé kellene módosítani, de hogy nyomnák le ezt például a közvetítési jogokért 1 milliárd dollárt fizető amerikai FOX csatorna torkán, amelynek pont azért jó a nyári vébé, mert az az amerikai sportszezon holtideje, amikor a nézők és a hirdetők is kiváncsiak lennének a soccerre? Egyszerűen nincs jó megoldás - már ha feltételezzük, hogy végül tényleg Katar rendezheti meg a 2022-es vébét, amire valószínűleg már az országot vezető emír sem merne most megesküdni.

Az örökös csapatkapitány

A másik kényes téma, amiben a FIFA-nak lépnie kell, az a 2015-ben esedékes elnökválasztás. A trónon 1998 óta a most 78 éves Sepp Blatter ül, és nagyon úgy tűnik, hogy korábbi ígérete ellenére ismét el fog indulni a posztért. Ha pedig elindul, nemhogy megverni nem lehet, hanem valószínűleg komolyan vehető kihívója sem lesz. Blatternek tengernyi hibája van, de ellenségei is elismerik, hogy az utóbbi 20 év egyik legnagyobb (sport)politikusa, aki valódi királyként azt csinál a FIFA-val, amit akar. Mindenki tőle függ, és jajj annak, aki megpróbál neki keresztbe tenni - lásd a katari Mohammed bin Hammam esetét, aki a 2011-es elnökválasztáson akart elindulni ellene, aztán úgy bukott bele egy korrupciós ügybe, hogy azóta nézőként sem nagyon mehet focimeccs közelébe.

A májusra tervezett FIFA kongresszuson nagy meglepetésre nem lehet számítani.

“Ezek az egykori szovjet pártkongresszusok mai megfelelői. A vezetőnek mindig igaza van, és csak tisztelettel szabad vele bánni. Így hát biztos, hogy Blattert újraválasztják“

- ezt a világ egyik legbefolyásosabb sportújságírója, a nemzetközi sportszervezetek működését alaposan ismerő angol-indiai Mihir Bose írta egy, a FIFA jelenlegi helyzetét elemző cikkében.

Ma nagyon úgy tűnik, hogy Blatter újraválasztását csak valamilyen földindulás-szerű változás akadályozhatná meg. De mi lehet az? A García-jelentés ehhez biztosan kevés. Az FBI sokmindent megtehet, de Blatter van olyan ravasz, hogy nem is nagyon lép amerikai földre, nehogy valami kényelmetlen kérdésre kelljen válaszolni. Katarhoz neki személyesen sok köze nincs, ő már a 2022-es világbajnokság odaítélésekor sem lelkesedett a sivatagi rendezésért.

photo_camera Platini és barátai. AFP PHOTO / KARIM JAAFAR

Lelkesedett viszont az a Michel Platini, akitől a messze legnagyobb hatalmú FIFA-tagszövetség, az UEFA vezetőjeként sokan elvárják, hogy megtisztítsa a nemzetközi szövetséget, és az évtizedes mocsok után “európai értékek” mentén szervezze újra a világ fociját. De ahhoz, hogy az UEFA fel tudjon lépni, ahhoz először is egységesnek kellene lennie, amitől nagyon messze van. A már említett cikkben Mihir Bose arról ír, hogy

“Ha szükség van rá, Blatter simán a maga oldalára tudja állítani az UEFA-t, mint ahogy meg is tette korábban. Sok európai szövetség, elsősörban a kis kelet-eruópaiak, de még néhány brit is, jó szemmel nézik Blattert. Nekik eszük ágában sincs nagy balhét csapni és otthagyni a FIFA-t.”

Mert bizony ma már olyan hangokat is hallani befolyásos európai sportvezetőktől, hogy a megreformálhatatlan, velejéig rohadt FIFA-t egyszerűen ott kellene hagyni a francba. Ezt egy ideig csak az angolok mondták ki, és rájuk még nyugodtan mondhatták a FIFA tolvaj vénemberei, hogy ezek csak meg vannak sértve, hogy már nem ők irányítják a világot, hogy elvesztették a gyarmataikat, és egy szót sem szólnának, ha ők kapták volna meg a 2018-as vébé rendezési jogát. Ez utóbbiban mindenképpen van valami.

A legújabb hír azonban az, hogy most már a németeknek is elegük van. Az utóbbi napokban a Bundesliga vezetője arról beszélt, hogy ez így nem mehet tovább, és még a következő két világbajnokság bojkottja is szóba jöhet. A német labdarúgó-szövetség elnöke pedig felhívta Sepp Blattert, és közölte vele, hogy le kellene mondania.

A hosszabbítás hosszabbítása

A FIFA-t ez nem fogja megrázni, hiszen mind a teljes tagság, mind a fontos kérdésekben döntő végrehajtó bizottság többsége meg van elégedve a mostani korrupt-tolvaj rendszerrel. Abban is naiv bízni, hogy majd ha a nagy szponzorok kihátrálnak, az megroppanthatja a szervezet gerincét. A héten a Sony közölte, hogy nem újítják meg szponzori szerződésüket, de a helyükre máris sorban állnak a jelentkezők, elsősorban a Samsung. Kifarolhat bárki az Adidastól a McDonald’s-ig,

majd jönnek a helyükre olyan kínai, orosz vagy arab cégek, amelyeket nem zavarják Blatter és haverjainak viselt dolgai.

blatter tánc

Az egyetlen megoldás az lehet, ha a leghatalmasabb európai szövetségek és ligák, az angol, a spanyol, a német, az olasz és még egy-kettő összefogva kikényszeríténék valahogy a változást. Ez sem lenne egyszerű, és jól össze kellene hangolni az akciót, de nem is tűnik lehetetlennek. Mihir Bose szerint a kulcs a világbajnokság lehet, az egyetlen olyan FIFA-torna, amely pénzt, irtózatosan sok pénzt juttat Zürichbe. A nagy európai klubok és válogatottak nélküli vébé nyilván senkit nem érdekelne.

“Képzeljük el a 2020-as Európa-bajnokságot, amin nemcsak európai csapatok vesznek részt, hanem meghívják rá Brazíliát, Argentínát, Uruguayt, Mexikót és Japánt. Onnantól kezdve ez a kontinensbajnokság lenne a világbajnokság. Sőt, még jobb is lenne, mert a világ gyengébb csapatait nem kellene beengedni. Egy ilyen, a világbajnokságokat veszélyeztető döntés a FIFA szívének közepébe célzott tőr lehetne.”

Nem tűnik egyszerű megoldásnak, de jobb ötlete még senkinek nem volt. Blatter ravaszabb, mint egy rókakongresszuson megválasztott rókavezér, és már számtalan nehéz helyzetből kicselezte magát. Legutóbbi húzásaként a García-jelentés Eckert-kivonatának nyilvánosságra hozatala után a FIFA egy rakás mellékszereplőt feljelentett a svájci bíróságon, csak hogy úgy tűnjön, csinálnak valamit, az idő pedig teljen. A brazil Joao Havelange, aki Blatter előtt 24 évet át vezette a FIFA-t, szintén számtalan piszkos ügyben volt érintett, mégis békésen éli nyugdíjaséveit, közeledve 100. születésnapjához.

Ha az FBI-nál nincs valami adu ász, vagy a legerősebb európai futballvezetők nem dobnak együtt valami nagyon nagyot, minden és mindenki maradni fog a helyén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.