Obama 263 millió dollárt szánna a Ferguson után felszínre került polgárjogi problémák megoldására

külföld
2014 december 01., 21:06
comments 46

Az amerikai elnök három évre kért ekkora összeget a kongresszustól. Egyben felállít egy munkacsoportot, ami azt fogja vizsgálni, miként lehetne javítani a rendőrség munkáját, jelentette be hétfőn Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Fergusonban augusztus 9-én lőtte le a fegyvertelen fekete Michael Brownt a fehér Darren Wilson rendőr. Akkor heteken át zajlottak tiltakozások és zavargások, amelyek most újult erőre kaptak, miután a vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem indokolt Wilsont bíróság elé állítani.

Az elnök által hétfőn igényelt összeg egyebek között fedezné, hogy 50 ezer rendőrt az egyenruha hajtókáján viselhető személyi kamerával szereljenek fel (ez 75 millió dollárba kerülne), és hogy a bűnüldöző szervek tagjait a lakossági bizalom megerősítését célzó kiképzésben részesítsék.

A kamerák viselete a Fehér Ház szerint csökkenthetné a lakosság és a rendőrök közötti bizalmatlanságot, és hozzájárulhatna a fergusoni incidenshez hasonló esetek tisztázásához. Brown halálának körülményeiről ugyanis a szemtanúk egymásnak ellentmondó módon számoltak be.

A rendőrök kameraviselését a fergusoni eset után több helyen követelni kezdték. A St. Louis-i előváros több rendőre már hord ilyet és az ország legnagyobb rendőri szervezetei közül a New York-inál szeptember óta próbaüzembe állítottak ilyen eszközöket.

photo_camera Tüntető Fergusonban (JEWEL SAMAD / AFP)

Vannak azonban kritikusai is az ötletnek, a Bloomberg szerkesztői szerint például a kamera visszafelé is elsülhet, mivel a felvételekből gyakran hiányzik a kritikai kontextus, és több kutatás is igazolta, hogy az esküdteket befolyásolja egy videó megítélésénél, hogy a felvételt milyen szögből vagy milyen fókuszból készítették.

Arról nem is beszélve, hogy a kamerák kritikus esetekben használhatóak is lennének, attól még a többi alkalommal egyszerűen csak folyamatosan felvételeket készítenének (és lehetséges, hogy tárolnák is ezeket) emberekről, ami súlyos privacy kérdéseket vet fel.

Obama emellett felállít egy bizottságot, aminek  feladata annak meghatározása lesz, hogy a 21. századi rendőrség hogyan végezze a feladatát. A testület vezetője Charles Ramsey philadelphiai rendőrfőnök és Laurie Robinson, a George Mason Egyetem professzora, volt igazságügyi államtitkár lesz.

A Ferguson által felszínre hozott problémákról (az Egyesült Államokban tapasztalható etnikai különbségekről és társadalmi igazságtalanságokról itt írtunk hosszabban) a Fehér Házban hétfőn tanácskozást tartottak, amelyen az elnök mellett részt vett Joe Biden alelnök, Jack Lew, a pénzügyi, Eric Holder, az igazságügyi és Jeh Johnson, a belbiztonsági tárca vezetője, valamint Robert O. Work, a Pentagon második embere és Michael Botticelli, a Fehér Ház kábítószer-ellenes politikáját meghatározó hivatal vezetője. A megbeszélésen jelen voltak rendőri vezetők, polgárjogi csoportok képviselői és mások is.

Barack Obama, aki egyelőre nem tervezi, hogy felkeresse Fergusont, nem kívánja törvényileg leállítani azokat a szövetségi programokat, amelyek keretében a helyi rendőrségeket a hadseregnél fölöslegessé vált, katonai jellegű eszközökkel szerelik fel. Azt viszont el akarja érni, hogy dolgozzanak ki olyan követelményeket, amelyek biztosítanák a felszerelés biztonságos alkalmazását. A rendőrség militalizálodásról itt írtunk hosszabban.

Összes hírünk a témában itt található. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.