Így néz ki egy normális hatósági plakát, ami a kábítószerezés veszélyeire figyelmeztet

Egészségügy
2014 december 02., 21:16
comments 116
photo_camera (Kép: Reddit)

Amszterdamban elég komoly közegészségügyi helyzet van, egy ideje kokainnak álcázott heroin van az utcákon, ami már több embert meggyilkolt, és számosan kerültek kórházba miatta. Ezért most turistákat felvilágosító kampány indult a városban. Aminek a legfontosabb eleme, hogy figyelmeztetik a megszólítottakat, nem,

senkit nem fognak letartóztatni,

ha a hatóságokhoz fordul, mert gyanús kábítószerrel találkozott vagy használt. Azaz bárki, aki úgy érzi, hogy átverték, és heroint kapott kokain helyett, nyugodtan forduljon orvosi segítségért, mert az a legfontosabb.

Eleve a holland törvények meglehetősen liberálisan állnak a kábítószer biroklásához. 5 gramm marihuána, és egy gramm kokain vagy heroin birtoklása még nem büntetendő, a holland rendszerben inkább az ártalomcsökkentésben és a közegészségügyi lépésekben hisznek a büntetőpolitika helyett.

A kemény büntetőpolitikai lépésekkel ugyanis éppen az az egyik legnagyobb baj, mint az a magyar kutatásból is kiderül, hogy elijeszti a segítségkéréstől azokat is, akik valamilyen szerhasználat közben bajba kerülnek. A Washington Post cikke kitér arra is, hogy a kérdést sokkal szabadabban kezelő Hollandiában az önbevalláson alapuló kutatások szerint harmadannyian próbálták már ki a kokaint, mint a jóval szigorúbb drogpolitikát folytató Egyesült Államokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.