Netanjahu szétrobbantotta az izraeli kormánykoalíciót, új választások lesznek

külföld
2014 december 03., 07:25

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy kedd esti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megválik két miniszterétől, Tzipi Livni igazságügy-minisztertől és Yair Lapid pénzügyminiszteról. A miniszterelnök azzal vádolta a minisztereket, hogy megakadályozzák, hogy megfelelő irányba kormányozza az országot.

Így viszont felbomlott az Izraelt eddig kormányzó koalíció, ezért új választásokat is ki kell írni az országban.

Netanjahu szerint ez azért lesz jó, mert így tud majd felállítani egy olyan jobboldali kormányt, amelyik lojálisabb az ő politikai irányvonalához.

Livnivel és Lapiddal az volt a baj, hogy Netanjahu szerint belülről fúrták őt, puccsot követtek el ellene. Livni eleve csak akkor volt hajlandó elfoglalni az igazságügyi miniszteri posztot, ha Netanjahu engedélyezi, hogy újranyissa a palesztin béketárgyalásokat és nem akadályozza azokat, Lapidnak pedig az irzaeli építőipari válságot kellett volna megoldania, ám ez nem sikerült, a miniszter és a miniszerelnök pedig egymást okolták a válság elhúzódásáért.

Az izraeli média már a múlt héten jelentette, hogy a kormánykoalíción belüli feszültségek óriásira nőttek. Netanjahu és miniszterei többször nyilvánosan keresztbe tettek egymásnak.

Az új választáson is Netanjahu jobboldali Likudjának van legnagyobb esélye a győzelemre, és a miniszterelnök kampánya várhatóan arra irányul majd, hogy szavazzanak pártjának még nagyobb bizalmat annak érdekében, hogy minél kevesebb koalíciós partnert kelljen bevonnia a kormányba.

Partnerekre azonban várhatóan így is szüksége lesz, az izraeli pártrendszer ugyanis nagyon elaprózódott, többek között azért, mert a Knesszetbe kerülés nincsen olyan magas küszöbhöz kötve, mint amilyen Magyarországon a szavazatok 5 százaléka. A jelenlegi kormányt például öt párt támogatta, ellenzékben pedig még 8 párt képviselői ülnek. (via Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.