Orbán Viktor hat éve még azt mondta, hogy McCain egy igazi hős

politika
2014 december 03., 10:16
comments 715

John McCain kedden újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Orbán Viktor viszont hat éve hősnek nevezte John McCaint. A két politikus utoljára januárban találkozott, akkor már hűvös lehetett a viszonyuk, legalábbis az arizonai szenátor elég kemény kritikát fogalmazott meg Orbán kormányzásáról. Ezt azonban a Fidesz és a kormánykörüli politikai tanácsadók nem vették észre. A magyar kormány teljes zavarát jól jelzi, hogy Szijjártó Péter most például azt nyilatkozta, hogy McCain sajtóhírekből tájékozódott, ezek a cikkek megtévesztették, és ezért neofasisztázhatott. Holott idén már járt McCain Budapesten, és találkozott személyesen is Orbán Viktorral.

photo_camera John McCain Budapesten nevet, január 31-én tartott sajtótájékoztatóján még a magyar trikolórt is kitűzte, miközben Orbán Viktort a demokrácia szabályainak betartására szólította fel. Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila.

Amikor McCain januárban Budapesten járt, személyesen is felmérhette, hogy újfasisztának tűnik-e Orbán Viktor. Ennyire udvariatlan azonban akkor nem volt vele, bár a találkozásuk utáni sajtótájékoztatón elég sok kritikát fogalmazott meg a magyar vezetéssel szemben. Figyelmeztette a demokrácia szabályainak betartására, kritizálta a paksi szerződést és a Szabadság téri emlékművet is.

A viszony azonban nem volt mindig ennyire hűvös. 2008-ban Orbán Viktor megnézte McCain elnökválasztási kampányát, és így méltatta a jelöltet:

"Mégiscsak egy hős, a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter."

Orbán akkoriban tumblr-t vezetett amerikai utazásáról, és egy utcai festőt is lefotózott, aki éppen McCaint vitte a vászonra. A jelenetet így posztolta:

viktorinamerika

A magyar jobboldal körüli politikai gondolkodók eddig abban a hitben voltak, hogy Amerikában csak a demokratáknak van bajuk a Fidesszel és Orbán Viktorral. Lánczi András például ezt mondta két hete a Heti Válasznak:

A Magyarország elleni amerikai támadások hátterében „gazdasági érdekek állnak – nem csak szerintünk, számos republikánus amerikai barátunk szerint is. Ezeket össze lehetett kapcsolni a demokrata vezetés követelményeivel, mert tény, hogy az itthoni nem olyan demokrácia, amilyet az amerikai demokraták, liberálisok látni szeretnének.” Lánczi feltehetően novemberben már nem emlékezett a republikánus szenátor januári budapesti látogatására, és amerikai barátai sem lehetnek teljesen felkészültek. Lánczi felkészületlensége azért aggasztó, mert az általa vezetett Századvég 1,3 milliárd forint közpénzből foglalkozik az Egyesült Államokban politikai marketinggel.

photo_camera John McCain és Orbán Viktor közös képe a Facebookon.

McCain személyesen felelős a Déli Áramlat bukásáért

John McCain arizonai szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje az amerikai külpolitika kemény vonalát képviseli. Nyilvánvalóan utálja Vlagyimir Putyin rendszerét, tavaly decemberben Kijev főterén több tízezer tüntető előtt szónokolt. A demonstárlók az oroszok előtt meghajló Viktor Janukovics elnök távozását követelték. McCain többek között azt mondta a tüntetőknek, hogy „az USA mellettetek áll”. Most novemberben pedig felszólította az amerikai kormányt, hogy küldjön fegyvereket az ukrán hadseregnek, hogy ellen tudjanak állni az orosz támadásnak.

photo_camera John McCain és Vitalij Klicskó AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

McCain és Putyin 2011 decemberében közvetlenül is  üzengettek egymásnak. McCain twitteren ezt írta: „Kedves Vlad, az arab tavasz közeledik feléd”. Ezt az orosz elnök úgy vette, hogy ezzel Moammer Kadhafi líbiai diktátor meglincselésére utalt az amerikai szenátor. Azt üzente vissza, hogy McCain vietnami hadifogságban nyilvánvalóan megőrült. (John McCain öt és fél évet töltött hadifogságban.)

McCain idén nemcsak Budapesten nyomasztotta a kormányt, hanem Szófiában is. Ha egy embert kellene kiemelni, hogy ki intézte el a Déli Áramlatot, akkor leginkább rá lehet mutogatni.

A Déli Áramlatot nyáron elkezdték építeni Bulgáriában, és ugyan az Európai Bizottság eljárást indított ezért a szófiai kormány ellen, ettől nem ijedtek meg túlságosan az ottani vezetők. Ahogy egyébként a magyarok sem, a magyar parlament most ősszel hozott olyan törvényt, amellyel az EU-s ellenkezést ki lehet kerülni.

photo_camera John McCain Bulgáriában tárgya június 8-án. Aznap állították le a Déli Áramlat építését. Fotó: AFP/Nikolaj Dojcsinov.

 

A bolgár álláspont akkor változott meg, amikor John McCain két szenátortársával júniusban Bulgáriába utazott, és beszélt az elnökkel és a miniszterelnökkel. A tárgyalás után Plamen Oresarszki akkori bolgár kormányfő bejelentette, hogy felfüggesztik az áramlat építését, amíg Brüsszelben nem tisztázódik a helyzet. A bejelentés alatt McCain a bolgár miniszterelnök mellett állt. Egyértelműnek tűnt, hogy a bolgár kormány nem elsősorban az Európai Bizottság vizsgálata miatt aggódott, hanem McCain üzenete miatt, aki minden bizonnyal nem csak egy ellenzéki szenátorként, hanem általában Washington nevében is tárgyalt akkor.

A Déli Áramlat építkezése július óta leállt, és hétfőre odáig jutott az orosz vezetés, hogy lemondtak az egészről. Ha a bolgárok tovább építkeztek volna, akkor egyáltalán nem biztos, hogy Putyin feladja a tervét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.