Vona Gábor kompromisszummentes orosz propagandát tol

politika
2014 december 03., 13:42
comments 267

A béke és a semlegesség kinyilvánítására kérte a magyar politikai pártokat a Jobbik elnöke, aki sajtótájékoztatóján közölte: kerülni kívánja a rémhírkeltést, de vannak aggodalmak, amikről beszélni kell, szerinte akár Magyarország is háborús konfliktus részesévé válhat.

Az ukrajnai helyzet nem Ukrajna belügye, hanem része egy geopolitikai konfliktusnak, ami Oroszország és az Egyesült Államok között zajlik, és sajnálatos, hogy az EU és a NATO az „Egyesült Államok kottájából játszik” – mondta Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint Magyarországnak semmilyen indoka nem lehet arra, hogy egy esetleges NATO vagy EU és Oroszország közötti fegyveres konfliktusban részt vállaljon. „Semmiféle nemzetközi szerződés nem írhatja felül a béke és a semlegesség jogos igényét, ami a magyar társadalomban megvan” – mondta Vona, aki azt várja, hogy minden hazai párt mondja ki, nem kíván szerepet vállalni semelyik oldalon.

Vona Gábor aggasztó jelként beszélt arról, hogy az ukrán válság és a gázvita momentumai a konfliktus felé mutatnak. A válságban Magyarország most is „derékig benne van”, nemcsak NATO-tagsága és Ukrajna területi integritása melletti kiállása miatt, hanem a Baltikum légvédelmében jövőre esedékes szerepvállalása miatt is. Szavai szerint az a térség az egyik fegyveres gócpont lehet, és „nem lenne szerencsés, ha magyar Gripenek néznének szembe orosz MiG vadászgépekkel”.

A Jobbik elnöke jelként értelmezte azt is, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédelmi törvény módosítására tett javaslatot, amiben a békeidei és minősített idei működés mellé beemelné a válsághelyzeti működés fogalmát.

Vona Gábor kérdésre amerikai nyomásgyakorlásként értékelte John McCain arizonai republikánus szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett kijelentését, aggasztónak nevezve az USA növekvő befolyását a magyar belpolitikára – írja az MTI.

Hogy a Jobbik mennyire tartja magát az általa elvárt semlegességhez, azt néhány korábbi cikkünkkel szemléltetem:

  • Betiltották Kovács Béla ukrajnai irodáját. Az indoklás szerint a jobbikos EP-képviselő beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és szeparatista tevékenységet folytat Kárpátalján.
  • A Jobbik Gyöngyösi mellett Szaniszló Adriennt is kiküldte a kizárólag Oroszország által elismert donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választására.
  • „A Jobbik Magyarországért Mozgalom élesen elítéli a napokban megtartott walesi NATO-csúcson elfogadott, az Oroszországgal való feszültséget élező döntéseket, melyek súlyosan szembemennek azokkal a lassú enyhülési folyamatokkal, amelyek a minszki tárgyalásokkal és az ukrajnai fegyverszünettel körvonalazódni látszottak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.