Százmilliós kártalanítást kap a férfi, akit rendőr segítségével zsarolt a fekete sereg

bűnügy
2014 december 04., 11:35
comments 213

Az elmúlt másfél évtized egyik legdurvább bűnügyét zárta jogerős ítéletével a Fővárosi Ítélőtábla.

Szántai Attila sashalmi étterem- és panziótulajdonost 2000-ben megtalált a Fekete Sereg nével elhíresült maffiacsapat. Hónapokig zaklatták, hogy fizessen védelmi pénzt, meg is verték, kirabolták. A verőemberek elől 2001. január 6-án a panziójába menekült, de oda is követték. Rátörték az ajtót, Szántai közben magához vette az engedéllyel tartott fegyverét. Több figyelmeztető lövést is leadott, de a támadók nem menekültek el. Egyikük dulakodni kezdett Szántaival, a pisztoly elsült, a támadó a helyszínen életét vesztette. A másik verőember előbb menekülni kezdett, majd visszafordult. és ő is megpróbálta elvenni Szántaitól a fegyvert. A panziós meglőtte a támadóját.

photo_camera Szántai Attila hallgatja az ítéletet. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Fővárosi Bíróság 2003-ban két ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt első fokon 13 év fegyházra ítélte Szántait, nem fogadták el, hogy Szántait zsarolták, bántalmazták, és ő védekezett. A Fővárosi Ítélőtábla is helyben hagyta az ítéletet. Ahogy a Népszabadság fogalmazott:

Az első és a másodfokon eljáró bíróság is életszerűnek tartotta és elfogadta, hogy Szántai a panziójához közeli bárban azért akaszkodott össze Vajdával és Szűccsel, s még pár emberrel, mert számon kérték, mikor rendezi tízezer forintos tartozását. Szántai előbb verekedést provokált, majd levetette a ruháit, és segítségért kiabálva hazáig futott. Vajda és Szűcs csak azért mentek utána, hogy visszaadják a bárban hagyott ruháit. Később Szántai a már hazafelé tartó férfiakra minden különösebb ok és indok nélkül tüzet nyitott.

Ha bárkinek lennének kételyei, Szántai ruháit egyébként, amit állítólag a támadók vittek utána, nem találták meg a helyszínen.

A jogerősen kiszabott 13 éves fegyházbüntetéséből a panziós hat évet és kilenc hónapot ült le. Ráadásul a fekete sereg többi tagjávbal együtt, akik a börtönben is rendszeresen összeverték és fenyegették.

Egy másik tárgyaláson, ami viszont a támadók ellen indult zsarolás miatt, kiderült, hogy nemcsak Szántait zaklatták a verőemberek. Ráadásul egy rendőr is benne volt a zaklatásban, aki egy lopás miatt beszélt a panzióssal. A rendőr mondta azt, hogy

„A rendőrség soha nem kapja el a tetteseket. Én azonban ismerek valakit, aki meg tudja előzni a hasonló eseteket”.

A rendőr utána rendszeresen felkereste Szántait, és fenyegetni kezdte. A fekete sereg pedig mé azután is zaklatta a családját, hogy börtönbe csukták. A panzió tönkrement.

Végül váratlanul a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a panziós ügyvédje indítványának, amiben összerakta a különböző perekben született ítéleteket, és elrendelték Szántai büntetésének félbeszakítását, és a szabadlábra helyezését. Hat év 9 hónapot ült.

2012-ben aztán jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Szántait, balesetnek, illetve önvédelemnek minősítve a történteket. A maradandó egészségromlást szenvedő, ártatlanul majdnem hét évet élt, anyagilag tönkrement férfi már akkor jelezte, hogy milliárdos kártérítésre tart igényt.

A Fővárosi Ítélőtábla százmilliós kártérítést ítélt meg mai, jogerős ítéletében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.