Csapdába esett az orosz gazdaság

külföld
2014 december 08., 07:59
comments 265

Nagy bajban van az orosz gazdaság. A rubel az elmúlt egy évben már több mint 40 százalékot vesztett az értékéből. És ami ennél is kétségbeejtőbb lehet Vlagyimir Putyinnak:

minden, amit az árfolyamzuhanás megállításáért tesznek, csak tovább ront a helyzeten.

Ördögi kör

A probléma végső soron nagyon egyszerű:

Oroszország egyetlen exportképes terméke a gáz és a kőolaj. És mert éppen zuhan az olajár is, nincs az az isten, hogy a rubel erősödni tudjon.

Hogy miért?

Olajjal és gázzal dollárért kereskednek, az exportőrök azt váltják át rubelre. De mert most a rubel is gyengült és az olajár is csökken, egyre kisebb a kereslet a rubel iránt, ami miatt az tovább gyengül, ami miatt megintcsak csökken a kereslet, és így tovább, a végtelenbe.

Oroszország eddig két módszerrel próbálta megállítani a folyamatot:

  • Egyrészt felfuttatta az olajtermelését: a napi tízmillió hordós kitermelésből 5-6 millió hordót exportál.

Mivel az olajon és gázon kívül semmi eladhatót nem termel az ország, mással nem is lehetne élénkíteni a rubel iránti keresletet. Most nagyjából harmadannyival több olajat exportálnak, mint tavaly ilyenkor. De míg akkor a kisebb exportból is 174 milliárd dolláros bevételük volt, most, az alacsonyabb árak mellett idén csak 140 milliárd dollár. Arról nem is beszélve, hogy a termelés felfuttatása pont ellene hat az olajár emelkedésének.

Nem mintha a termelés visszafogása segítene: a kieső export miatt kieső bevételek miatt megintcsak csökkenne a rubel iránti kereslet, azaz tovább zuhanna az árfolyam. Így az már mindegy is, hogy Oroszország a maga 10 százalék körüli piaci részesedésével egymaga aligha volna képes lényegesen befolyásolni az olaj világpiaci árát - ahhoz olyan mértékben kéne visszafogni a termelést, hogy teljesen elapadnának a bevételei.

  • Másrészt a jegybank őrült tempóban vásárolja fel a rubelt.

Az orosz jegybank január-május között 40 milliárd dollárt, teljes valutatartaléka 8 százalékát költötte el a rubel védelmében látható eredmény nélkül. Akkor fel is hagytak ezzel, ám október óta megint napi 350 millió dollárért, azaz összesen már újra többtízmilliárd dolláros nagyságrendben vettek rubelt, gyorsan lemerítve ezzel az ország valutatartalékait, amik így összességében már csaknem 20 százalékkal csökkentek az év eleje óta.

Pedig a valutatartaléknak még jó hasznát vehetnék akkor, ha a pénzpiaci spekulánsok a rubel gyengeségét látva összehangolt támadást intéznének az orosz valuta ellen. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.