A klímaváltozás ellopta a havat, de akad még hely hibátlan téli romantikával

hirdetés
2014 december 09., 09:27
comments 21
ad

Eső, ború, latyak és sár. Ennyit produkált az idei tél, és mivel 2014 volt eddig minden idők legmelegebb éve, a jövő sem fest túl rózsásan.

Bebuktuk a talpunk alatt ropogó havat, a zúzmarás ablakokat, a jóleső, kristálytiszta hideg levegőt. Fekete karácsony robog felénk, és semmit sem tehetünk. Legalábbis akkor, ha itthon maradunk.

Egyetlen megoldás, ha szedjük a sátorfánkat.

01

Szerencsére nem kell hozzá féreglyukba ugrani, csillagkaput nyitni, amerikai vízumot igényelni, sem elérni a 88 mérföld/órás sebességet. A tökéletes téli romantika karnyújtásnyira, csak pár órás autóútra rejlik, nyugati irányban.

Igen, már megint a sógorok, akik rengeteg szempontból példaként állnak előttünk, de a téli vendéglátás terén tényleg megérdemlik a doktori címet. Sosem koppintanak, magukat adják, nyugodt, alpesi kikapcsolódást, olyat, ami alatt öröm fázni, és felmelegedni.

A vidék völgyeiben méteres hó-dunyha alá bújt fenyvesek, háromezer méter felé nyúló, roppant hegycsúcsok, és mindig magas minőségű, modern sípályák látványával indul egy téli szabadnap. Walt Disney sem álmodhatna édesebb idillt, mint amit egy hamisítatlan, vidéki osztrák fogadó kínál. A szállásadó jóbarátként köszönt, a kandalló melege már karácsonyi fűszerek illatát hozza az adventi időszakban.

Kérdés, hogy merre, és mit? Ennek eldöntésében segít a téli-O-sztrák szabadságkalkuláló táblázat. Kicsit kezdetleges, de működik:

wandern und langlauf, nordic cruising,  altenmarkt-zauchensee, s

1. Imádok síelni

  • Igen, a családdal. A Stájerországban található Seiterhof a neked való. Közvetlenül a sípálya mellett fekszik, a falusi szálláshely családbarát kínálatáról vált híressé. A falusi gazdaság környezete ugyanis „autómentes övezet”, így amíg te zúzod a hegyoldalon, a gyerekeket sem lapítja palacsintává egy prémium szabadidőautóval ámokfutó hegyi kretén hóemberépítés közben.
  • Igen, a haverokkal. A 2200 méter magasan található „Seppenalmban” (Karintia) a legjobb hely, ha kihívásra vágytok. A komfortos, hat férőhelyet kínáló alpesi kunyhó Ausztria legnagyobb hegye, a Großglockner lábánál található, Heiligenblutban. A megközelítése télen nagykabinos felvonóval lehetséges, vissza csak síléceken vezet az út, tehát ide meg se próbálj pizzát rendelni.

03

2. Síléc? Az meg mi? Mást akarok!

  • Maradok a szánkónál. A tiroli Stubaital falujában gyűjthetsz újabb tapasztalatokat. Itt az éjszakai világítással felszerelt természetes szánkópálya mellett még hagyományőrző házi zene is vár, aminek hatását hagyományos házi pálinkával tompíthatod.
  • Mazochista mozgásformára vágyom. Mit szólna egy kis sífutáshoz? St. Jakob im Walde ideális feltételekkel várja az északi sportág iránt érdeklődőket. A közvetlen közelben található Joglland sífutópályán néhány óra alatt elsajátíthatjuk az alapokat, majd nekivághatunk a környék megismerésének.
  • Őrült mozgásformára vágyom. Nos, az osztrákok nemzeti energialöttye világszerte mindenütt, így otthonában is felkarolja az eszement ötleteket. Így, ha tényleg szellőztetni szeretnénk a combcsontunkat, akkor akad pár lehetőség. Például a hókajak, ami az aminek hangzik, csapatás kajakkal, jégen avagy, sípályán. Pár kék-zöld folt garantált, de esélyes a törés is. Másik személyes kedvenc a Wok-verseny. Stefan Raab német tévés fejlesztette ki ezt a Jackass szintű mókát. Az öngyilkosjelöltek egy wok-ban ülve zúznak végig bob pályákon, és közben megpróbálnak életben maradni.
  • Füstölni lehet? Ez a szomszédban népszokás! Az istálló és a konyha kifüstölése a helyiségek megtisztítását szolgálja, de elvileg szerencsét is hoz.
  • Réti-wellness van? Öko/Bio, sőt kézműves kényeztetés nyújthat felüdülést fáradt testednek, például a szénavirágfürdő igénybevételével. A kiszárított szénavirágokat – a háza mögötti rétről betakarítva, teljesen természetes formában – egy lenvászon zsákba gyűjtik, majd a kádban forró vizet eresztenek rá. Berta Defregger ezután még néhány rózsaszirmot ad hozzá és már el is készült a minden érzéket felfrissítő élményfürdő.

05

Végül még egy-két jó tanács osztrák Ottótól

Ne menj el Fucking településre, csak azért, hogy pózolj a névtábla alatt. Annyian megtették már, hogy vér ciki, inkább Photoshoppold oda magad egy lézerszemmel havat olvasztó T-rex hátára. Több lájkot fog kapni.

Ha már kint vagy, poharadban fűszeres forralt bor, és nyakadig ér a kötött pulóver melege, kapcsold ki a telefont. Főleg a hazai híreket mellőzd, a gutaütött hulla a kandalló előtt rontja a háziak üzletét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.