A török rendőrség szerkesztőségekben razziázott

külföld
2014 december 14., 07:45
comments 125

Összehangolt razzia során csapott le a török rendőrség egy országos tévéadó és a Zaman nevű újság szerkesztőségeire. A két médiumban az a közös, hogy mindkettő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő imám, Fethullah Gülen befolyása alatt áll. A razzia során 32 embert tartóztattak le, köztük a tévéadó vezetőjét is.

A razzia hírére tüntetők gyűltek össze a Zaman isztambuli irodája előtt, és olyanokat skandáltak mint:

„A szabad sajtót nem lehet elhallgattatni.”

Ekrem Dumanli, a Zaman főszerkesztője beszédet is tartott, melyben felszólította a rendőröket, hogy vegyék őrizetbe őt magát is.

Itt egy videó arról, ami a Zaman székházában történt:

Fethullah Gülen korábban Recep Tayyip Erdogan egyik legfőbb szövetségesének számított, ám az utóbbi néhány évben elmérgesedett közöttük a viszony, valószínűleg azért, mert Erdogan tartani kezdett Gülen túlzott befolyásától. Gülen vezeti a Hizmet (Szolgálat) nevű nemzetközi, modern, pacifista iszlám vallási-szociális mozgalmat, melynek iskoláiban a jelenlegi török elit jelentős része megfordult.

2013-ban Erdogan keresztülvitt a török parlamenten egy olyan jogszabály-módosítást, ami egy speciális, fizetős iskolatípust szüntetett volna meg, épp az olyanokat, amilyeneket Gülen mozgalma működtet. Az imám nem várt sokáig a válasszal, 2013 decemberében ki is robbant Törökország talán valaha volt legnagyobb korrupciós botránya, melyben a rendőrség számos, Erdoganhoz feltétlenül hű üzletembert és hivatalnokot vett őrizetbe.

Az akció Gülen embereitől indulhatott, hiszen az imámnak több híve van a rendőrség vezetői között, de még Erdogan pártjában is, bár maga Gülen mindvégig tagadta, hogy köze lett volna a korrupciós botrány kirobbantásához.

2014 nagyobb részében az Erdogan-Gülen párbaj inkább titkos csatornákon zajlott, pénteken azonban az elnök újra elővette az ügyet, és új akciót indított annak érdekében, hogy a török közéletet megtisztítsák Gülen híveitől. Ennek része a vasárnapi razzia is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.